Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Urenmachine

Intrinsieke motivatie
Luisteren

Voel jij je in je werk een gewaardeerd mens, of een gebruiksmiddel voor een (economisch) doel?

‘Wij dromen van een wereld waarin de meeste mensen iedere dag geïnspireerd ontwaken, zich veilig voelen waar ze ook maar gaan of staan, en de dag voldaan eindigen vanwege het werk dat ze hebben mogen doen. Een wereld waarin mensen zich niet gebruikt voelen voor een economisch doel, maar voelen dat er voor hen gezorgd wordt.’ Het is een geparafraseerd citaat uit een interview van Simon Sinek met Bob Chapman. Misschien denk jij: ‘Get real.’ Of misschien wel: ‘Amen!’ Maar hoe doen wíj het eigenlijk in dit opzicht?

Vakman

Mijn liefde voor iedere vakkanjer is groot. Zeker voor deze. Vormgeven is zijn professie. Luisteren is hoe hij werkt. Maar dan ook écht. Hij kan goed stil zijn. Zegt hij wat, dan snijdt het hout. Je voelt je dan gehoord, aangevoeld en begrepen. Stuurt hij je zijn ontwerpen, dan zie je de schoonheid van zijn vak. Hij geeft vorm aan wat abstract klinkt, zodat je het kunt voelen. Wat jammer dat nu net híj ontslag neemt.

Gebruikt

Natuurlijk bel ik hem op om nog één keer mijn waardering te uiten. Ik hoop dat hij wel blijft doen waar hij goed in is. Hij twijfelt daaraan. Laat het liever open. Vraagt zich hardop af wat er toch mis is met deze wereld. Hij zegt: ‘Werk is steeds meer een kwestie van uren. Ik ben steeds meer een machine. Zo verlies ik mijn ziel. Sorry voor deze grote woorden. Ik weet gewoon niet goed hoe ik het anders moet zeggen. En ik vraag me af of het efficiënter is om zo op de uren te zitten. Maar eigenlijk kan het me ook niet meer schelen. Ik doe het zo niet langer. Ik ga op zoek naar het stukje van mezelf dat ik ben kwijtgeraakt door lang zo te werken. Ik zie het wel.’

Diep werken

Het kán anders. De werkplekken waarvan hij droomt, bestaan echt. Ik ken er voorbeelden van. Maar ook op die plekken valt het lang niet altijd mee om dicht bij jezelf te blijven. Er is een wereld die ons verleidt harder, sneller en zogenaamd efficiënter te werken. Waar vind jij de menselijke maat, de meetvrije zones, het team dat je helpt om zo te werken als echt bij je past?

Check als je wilt de - wat ons betreft - heel inspirerende podcast van Simon Sinek in gesprek met Bob Chapman.

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?