Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Oprechte waardering

Luisteren

Met elkaar waarderen wat er is – dát helpt!

Joseph Kessels, de man die me begeleidde bij mijn eerste poging tot een promotieonderzoek, zei altijd: ‘Respect en waardering zijn een weldaad voor het geloof in eigen kunnen’. Zo is het. Wat doet het ons goed als anderen ons welgemeend laten merken dat ze ons waarderen. En als we waardering eenmaal kunnen ontvangen, dan kunnen we het ook geven.

Positieve feedback

Woensdag stond ik te trainen terwijl de griep door mijn lijf gierde. Mijn klanten van donderdag en vrijdag moest ik toch echt afbellen. Ik werd letterlijk door de griep geveld. Maar het was alsof daar rekening mee werd gehouden. Mijn ‘inbox’ zat vol waardering:

‘Je luisterthermometer hebben we thuis besproken en in de keuken opgehangen. Het bracht een hoop verheldering tussen mijn man en mij.’

‘We hebben allemaal leuke en enthousiaste reacties op je workshop gehad.’

‘Ik zag je openingsvideo. Zeer treffend!’

‘Je twijfelde of je naast een therapeut en andere professionals nog wat bij te dragen had. Nou, heel veel dus! Je geleende opmerking ‘introspection is out, outrospection is in’ en je oproep om niet telkens te proberen alles vanbinnen netjes te krijgen, maar gewoon ook lucht te geven aan wat binnen nog niet netjes is en zo je omgeving de kans te geven je bij te schaven, was bijzonder raak. Wat had ik het nodig om dat te horen en eens uit de reflectie- en in de actiestand te komen!’

‘Ik krijg toch altijd weer een glimlach als je een e-mail stuurt.’

‘Ik krijg in ieder geval zin als ik jullie flyer lees. Mooi gemaakt!’

‘Het was mooi om je workshop bij te wonen, echt een bijzondere ervaring.’

‘Wat je zei hielp me besluiten om wat dingen op een rijtje te zetten en mijn eigen aandeel kritisch te bekijken. Ik wil zoeken naar wegen om uit de overlevingsmodus te komen.’

Dat geeft de grieperige burger moed!

Vat van zelfwaardering

Er zijn veel mensen die zo’n lijst opschepperig vinden. Allerlei mensen twijfelen aan de oprechtheid van complimenten. Die vinden het al snel ‘geslijm’. Misschien herken je wel de verlegenheid die je kunt voelen als anderen aangeven dat je oké bent en je bijdrage meer dan welkom is. Als je ook moeite hebt met ‘ontvangen’, kan een heel eenvoudig denkmodel uit de positieve psychologie je misschien helpen: het ‘Vat van zelfwaardering’. Dat leert ons door de dag heen kleine dingen te doen waarvan we genieten en maakt het verplicht onszelf daarvoor een compliment te geven. Daardoor ontstaat een andere mindset. Als zelfwaardering toeneemt, wordt het kritische deel vanzelf kleiner. Want waar eigenwaarde zit, kan geen leegte zitten (en omgekeerd).

Validation

Het is heerlijk om waardering te ontvangen – als dat je tenminste lukt. Als je eenmaal kunt ontvangen, is het zeker zo leuk ook te gaan geven. En dat is precies wat actief luisteren doet: het geeft erkenning, het valideert (kijk als je wilt de video Validation). Waardeer oprecht wat je waarderen kunt.  Je komt – naast jezelf – genoeg mensen tegen die dat heel goed kunnen gebruiken.

P.S.
Er is zelfs een aanpak voor organisatieverandering waarbij mensen samen onderzoeken wat er werkt in plaats van wat er verkeerd gaat: Appreciative Inquiry.

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?