Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

3 tips om je gesprekken te verbeteren

Communicatie
Luisterblokkades
Luisteren

Met deze tips verbeter jij je gesprekken

Een vriend wees me op de TED-talk van Celeste Headlee. Zij heeft 10 tips om je gesprekken te verbeteren. Dat zijn er te veel - dat blijft bij mij niet haken. Maar als ze de tips aan het einde van haar talk samenvat, ben ik er weer helemaal bij: ‘Be prepared to be amazed’. Hoe blijven wij zó open dat anderen ons kunnen verrassen? We vatten de 10 tips van Celeste Headlee samen in onderstaande 3 tips om je gesprekken te verbeteren.

1. Stop met actief luisteren

Wat mensen ‘actief luisteren’ noemen, zijn manieren om te laten merken – of net te doen alsof – je luistert en interesse hebt. En dat is onzin, stelt Celeste in haar '10 ways to have a better conversation'. Er is absoluut geen enkele reden om te laten zien dat je aandacht hebt voor de ander, als je gewoon aandacht hebt voor de ander. Als je echt luistert, hoef jij je niet af te vragen of de ander wel merkt dat je luistert. Als je aandacht oprecht is, zal de ander dat ervaren. Dus hoeven we niet druk te zijn met het laten merken dat we luisteren, we luisteren ‘gewoon’.

2. Sta open 

Er is veel wat ons in de weg staat open een gesprek in te gaan: oordeel, angst en eigen behoeften. We praten liever dan dat we luisteren, want dan hebben we de controle over het gesprek. Maar als je manieren vindt om daar voorbij te komen, zul je verbaasd staan van wat er in het contact met de ander te horen, te zien en te ervaren is. 

3. Hou je mond

Zoals Celeste ook zegt: zo lang je mond open is, kan je niet luisteren. Het is niet altijd makkelijk om je mond te houden. Maar het helpt wel. Als jij je mond houdt gaat de ander praten. Je geeft ruimte. Soms komt er tijdens een gesprek een vraag in je op. Kan je die vraag niet direct stellen, laat hem dan weer gaan. Anders dwaal je af en mis je het punt van de ander. Wees in het moment. En laat je verrassen!

Meer oefenen met gesprekken voeren? 

Tijdens onze luistertrainingen is er volop tijd om het voeren van een goed gesprek te oefenen. Je krijgt tijdens deze trainingen nog meer concrete tips om je luisteren te verbeteren, waardoor je echt contact maakt met de ander. Ook als je diegene niet zo leuk vindt. 

Download de brochurePlan een gratis proefsessie

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?