Overslaan en naar de inhoud gaan
Trainingscyclus Harthorend

Een unieke trainingscyclus waarin je beter leert luisteren naar jezelf en anderen.

Ervaar nieuwe generatie communicatietrainingen

Veel trainingen maken je vaardiger. Je leert een gesprek te sturen in de richting die jij wilt. Op weg naar een perfect ‘zenden’ en ‘ontvangen’. De focus ligt dan op het verstaan van de boodschap. Buitengewoon nuttig. In deze nieuwe generatie communicatietrainingen verleggen we de focus naar het echte contact. Zodat je beter luistert, contact maakt en zodat wat je zegt helpt.

Direct inschrijven

Wat maakt deze trainingen zo anders?

Wat hebben deelnemers uit de training gehaald? In dit filmpje vertellen ze over persoonlijke ervaringen.

Uitgangspunt: je kunt het al

Toen jij geboren werd, was je een en al sensor. Je stond helemaal open. Ergens ben je dat wat kwijtgeraakt. Maar je kunt er altijd weer naar terug. Nog beter luisteren, aanvoelen en spreken gaat niet alléén over het aanleren van vaardigheden. Ook niet alléén over het inoefenen van een set basisattitudes. Contact maken en gebruiken gaat voorál over anders leren omgaan met dat wat in de weg is gaan staan. Zodat je op elk moment kunt kiezen hoever jij je opent.

Jij bent het instrument

Werken aan jouw luisteren en spreken is werken aan jezelf. Jij bent het instrument. Logisch, want contact maak je van binnenuit. Dus gaat het in de trainingen om jou. Je ontdekt nieuwe dingen in jezelf. Krijgt meer zicht op hoe jij gewend bent je in te zetten in het contact met anderen. Je leert nieuwe manieren van openen, horen, aanvoelen, begrijpen, erkennen en aanvaarden. Deze innerlijke groei werkt positief door op andere gebieden van je leven. Je gaat het effect merken in je relaties, als het gaat om levenslust en energie, maar ook in je vermogen om te genieten en te ontspannen.

Deze wezenlijke aanpak is mooi maar tegelijkertijd ook echt 'werk'. Dat maakt de trainingsdagen (en de periodes daartussen waarin het leren gewoon doorgaat) bijzonder intensief. Samen nodigen we je uit om optimaal gebruik te maken van het bijzondere instrument dat jij bent.

Jouw lichaam luistert mee

Luisteren doe je niet alleen met je oren en ogen. Je hele lichaam doet - als het goed is - mee. Het is een klankkast. Daarom is er ook veel aandacht voor emotie. Je leert beter aanvoelen, invoelen en meevoelen. Je gaat meer waarderen wat jouw lichaam je leert over jezelf en anderen. Dat helpt je om contact te maken met waar jij en anderen behoeften aan hebben.

Je werkt met het verschil

Je leert werken met het verschil. Je waardeert dat wat anders is. In plaats van anderen voor jouw doelen te winnen, leer je hen zo ontmoeten dat je hen als verrijkend ervaart. Je gaat waar nodig een laag dieper, op zoek naar wat gemeenschappelijk is. Zodat je kunt afstemmen op de mensen met en voor wie je bezig bent. Iemand die volop in verbinding werkt aan dat wat je met elkaar de moeite waard vindt.

Trainers leven het uit

Natuurlijk leef je als trainer uit waar je voor staat. Daarom zijn Harthorend-trainers geen kennisoverdragers. Ze scheppen voorwaarden en bouwen aan relaties die zij gebruiken als plek om te werken. Ze staan niet vóór een groep, maar werken ín die groep. Ze schrikken er niet voor terug ook zelf volop mee te doen.

Krijg je er zin in? Durf je nog? Het is altijd goed om aan jezelf te werken. Niet alleen voor jezelf.

Direct inschrijven

Iedereen kan écht contact maken

  • Openingstraining Harthorend

    Peter Knoers

    69 jaar | Partner, WhereWeMeet

    "De zesdaagse luistertraining is een soort wasstraat. Ik ga er een tweede keer doorheen. Het helpt me open te staan en oprecht aandacht te geven."

Veelgestelde vragen over de Trainingscyclus Harthorend

Hoe lang duurt de trainingscyclus?

De Trainingscyclus bestaat in totaal uit zes dagen: de eerste twee dagen volg je de Openingstraining Harthorend, de derde en vierde dag de Follow-up 1: Empathie en de laatste twee dagen de Follow-up 2: Spreken.

Kan ik me direct aanmelden voor de hele trainingscyclus?

In eerste instantie meld je je aan voor het eerste deel van de Trainingscyclus, de Openingstraining Harthorend. Na je inschrijving nemen wij contact met je op, je kan dan aangeven dat je je direct voor alle trainingsdagen in wil schrijven.

Zijn de trainingen ook afzonderlijk bij te wonen?

Je kan er ook voor kiezen om alleen de Openingstraining Harthorend te volgen. Als je het even hebt laten zakken, kan je natuurlijk later ook de follow-ups volgen, maar wel altijd in bovenstaande volgorde. De basis van de cyclus is de Openingstraining. Op de eerste twee dagen bouwen we door met de eerste Follow-up door in te zoomen op de rol van het in-, aan- en meevoelen bij luisteren. Wat je daar leert is weer basis om mee te kunnen doen in de tweede Follow-up. Daarin leer je uit de veelheid van dingen die je inmiddels beter hoort, aanvoelt en begrijpt te kiezen wat je gebruikt en ook zo te verwoorden dat het jou en de ander(en) helpt.

Wil je voor je team of een andere groep een training over alleen empathie of spreken boeken? Neem dan even contact op om de mogelijkheden voor een training op maat te bespreken.

Voor wie is deze trainingscyclus bedoeld?

Als jouw werk voor een significant deel uit luisteren bestaat, dan is deze cyclus iets voor jou. Wil je leren om door te luisteren dat prachtige instrument dat jezelf bent nog preciezer aan te sturen, doe mee. Als je wilt groeien in relaties én prestaties is het beste wat je kunt doen: investeren in je luisteren.

Is deze training effectief om betere communicatie op de werkvloer te krijgen?

Ja, zeker als het gaat om jouw eigen bijdrage aan die verbeterde communicatie. Maar de opdrachten tussen de dagen door stimuleren je ook om collega’s bij jou leren te betrekken. Het verdient ook aanbeveling de training met een collega of collega’s te volgen. Dat is niet alleen gezellig, maar wij reiken dan ook een gemeenschappelijke taal aan waar jullie elkaar nog op kunnen blijven bevragen/wijzen als je aan het werk bent. Wil jij ook de communicatie op de werkvloer verbeteren? Vraag dan meer informatie op, of meld je medewerkers meteen aan voor de Openingstraining Harthorend.

Wat zijn andere resultaten van de trainingscyclus?

Het meest gehoord is dat deelnemers aangeven dat hun persoonlijke ontwikkeling en groei echt een ‘boost’ heeft gekregen. Niet eerder waren ze zo in contact met zichzelf: maken ze in allerlei concrete situaties contact met wat er bij hen te horen, te voelen en te begrijpen is. Ook zijn er veel die vrijmoediger raken om wat er bij hen van binnen leeft ook echt op werk in te brengen. Heel vaak gaan collega’s door enthousiaste verhalen van deelnemers ook de cyclus volgen. Of krijgen wij de vraag of we dit ook incompany doen omdat mensen wel zien dat dit niet alleen de communicatie, maar ook de resultaten, de veiligheid, sfeer en/of cultuur verbetert.

Is de trainingscyclus ook incompany te boeken?

Zeker en veel klanten kiezen ook ook voor een incompany training. Je leert elkaar dan echt op een andere manier kennen. In oefeningen van de training bouw je aan ‘bruggetjes’ die je in het werk nog regelmatig naar elkaar toe gebruiken kunt. Als team krijg je een taal aangereikt waarmee je elkaar blijft prikkelen om beter te luisteren, volop contact te maken en te spreken op een manier die helpt.

Is er ook individuele begeleiding?

Nou en of! Bij de Openingstraining hoort een persoonlijke in- en outtake die je helpt je groei- en ontwikkeldoelen haarscherp te krijgen. Beide Follow-up’s zijn er ook in een variant waarin je tussen de twee trainingsdagen een coachmoment (on the job) krijgt. Als je nog meer individuele aandacht zou willen, dan kun je parallel ook kiezen een coachtraject te volgen.

Krijgen we ook een hand-out van de training?

De Openingstraining is gebaseerd op het boek ‘Harthorend, luisteren voor professionals’. Die krijg je, als deel van je voorbereidingspakket voor die training, er ook bij. Bij de Follow-up 1 ‘Empathie’ ontvang je het boek ‘Goed Voelen, emoties voor je laten werken’. Bij de Follow-up 2 ‘Spreken’ zit het ‘Basisboek luisteren & spreken, helpen voor professionals’. Zo zorgen we dat we alle zes de trainingsdagen niet bezig zijn met het uitleggen van theorie, maar met het oefenen daarvan.

 

Benieuwd wie de trainingen verzorgen?

Maak kennis met onze trainers en coaches. Zij helpen je zó contact te maken, dat het je relaties en prestaties verbetert.

Onze trainers