Emotionele moed
Bekijk de TED-talk van Susan David: 'Say hallo, I see you - and by seeing you I bring you into being’.
Hoe jij omgaat met wat er bij jou vanbinnen beweegt, heeft verregaande invloed op alles wat je echt belangrijk vindt. Hoe je ‘carrière’ gaat, hoe jouw relaties ervoor staan, of je gezond en energiek bent en je gelukkig voelt. Onze cultuur prijst positiviteit en noemt het overgrote deel van wat er vanbinnen te voelen is ‘negatief’. Maar die rigide opvatting over emoties werkt niet in de complexiteit van de wereld waarin we leven. Bekijk deze TED-talk deelt Susan David en laat je inspireren door wat zij vertelt over emoties.
Negatieve emoties
Het is de tweede dag van de Openingstraining. Veertien deelnemers, twee trainers. Eén deelnemer plaatst een kanttekening bij de oefening ‘Erkennen wat je (aan)voelt’. Ze zegt min of meer verontwaardigd, terwijl ze de zeven blokjes van onze nieuwe emotiewijzer vast heeft: ‘Al deze emoties zijn negatief. Ik heb helemaal geen zin om eraan te voelen. Wel aan de groene (blij) en witte (nieuwsgierig), maar niet aan de vijf andere emotiecategorieën (schaamte, walging, boosheid, verdriet en angst).’
Rigiditeit
Dat kan ik in haar geval goed begrijpen. Ze heeft die ‘negatieve emoties’ de afgelopen jaren meer ervaren dan haar lief is. Daarom is ze veel daarvan gaan wegduwen. Net doen alsof het er niet is. Nu merkt ze in de luisteroefeningen van vandaag dat deze er nog volop zitten. Zelfs het luisteren naar emoties bij anderen kost haar daarom moeite. Steeds raakt ze zelf emotioneel. Net zoals Susan David zegt in haar TED-talk: als er een heerlijke chocoladetaart in de koelkast staat die je niet mag eten, waar gaan je gedachten dan steeds naartoe? Juist, naar datgene wat je niet mag van jezelf. Zo werkt dat ook met emoties. Een rigide verdeling van emoties in ‘positief’ en ‘negatief’ werkt niet in onze complexe wereld. Maar er is moed voor nodig om te luisteren naar hoe jij je werkelijk verhoudt tot wat er nu is.
Aandacht geven
Voor de lunch vraagt ze of ik even tijd voor haar heb. We wandelen een stukje. Zij biedt haar excuus aan voor haar tranen. Ik moedig haar aan: ‘Huil maar lekker’. Zij legt me uit hoe intensief de ochtend voor haar is en dat ze overweegt er de middag niet bij te zijn. Ik luister, voel aan en begrijp haar wel. Ze is vrij om te gaan. Dit kost bergen energie. Maar blijven wegduwen wat er te voelen is ook. Daarom nodig ik haar uit om er die middag tóch bij te blijven. Ik leg haar uit hoe ze, waar ze voelt dat dit nodig is, zichzelf kan begrenzen. En ze blijft. Ik zie haar die middag volop meedoen en prijs haar moed.
Stil
Het is dapper (en wijs) om wat er te voelen is, ook echt toe te laten. Intuïtief heb je soms de neiging om weg te blijven bij wat negatief voelt. Want je voelt haarfijn aan dat wat jij aandacht geeft, gaat groeien. En dat klopt ook: het groeit (even), totdat het (eindelijk) echt stil wordt.
Wil je ook leren luisteren naar wat je emoties jou vertellen?
Tijdens de Openingstraining Harthorend besteden we veel aandacht in het luisteren naar je emoties. En dat niet alleen, je leert ook hoe je deze in je voordeel kan laten werken. Ben je benieuwd of deze training wat voor je is? Plan dan een gratis 1-op-1 proefsessie.
Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?
Reageren op dit artikel?