Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Moed moet

Communicatie
Intrinsieke motivatie
Luisteren
Verbinding

Het is minder beangstigend de waarheid aan te kijken dan te negeren.

Of ik schoolleiders wil inspireren op de ‘Leiders met Lev! dag’? De dame die me belt, legt me uit dat ‘lev’ Hebreeuws is voor ‘hart’. Ze leest voor dat ‘leiden met Lev!’ gaat over ‘vanuit je hart, in verbinding met jezelf en de ander, de moed hebben om vanuit ‘eigen-wijze’ visie elke uitdaging aan te gaan die het leiderschap van je vraagt’. Ik heb het hart niet om ‘nee’ te zeggen. Dit wil ik juist heel graag doen! Ik kan niet anders dan ‘ja’ roepen. Spinoza zei al dat moed voortkomt uit het verlangen naar het goede. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de kardinale deugd ‘moed’ momenteel niet mag klagen over een gebrek aan belangstelling.

Contact maken

We zijn aan het werk bij een grote verzekeraar. In duo’s – een trainer van de luisterbrigade en een communicatieadviseur van de verzekeraar – luisteren we naar medewerkers. Aanleiding is wat ze de ‘feestgesprekken’ noemen. De nieuwe premies zijn net weer bekendgemaakt. En dat levert medewerkers van verzekeraars vaak een spervuur aan opmerkingen, schimpscheuten en lastige vragen van klanten op. Botsen is ook contact maken.

De klantenwegjaagclub

Aan het eind van een dag luisteren ontmoet ons duo een manager. Hij legt ons uit dat de verzekeraar voor wie hij werkt, heel snel het contact met zijn klanten moet zien terug te winnen. Maar dat allerlei procedures en instructies maken dat zijn teamleden in dit opzicht soms aan handen en voeten gebonden zijn. Hij heeft hun meegegeven dat ‘moed’ in het nieuwe jaar boven aan de agenda staat. Hij moedigt zijn mensen aan om klanten verrassend ver tegemoet te komen. Als het nodig is zelfs vóórbij wat intern afgesproken is. Als ze dat in een bepaald geval niet durven, mogen ze zich bij hem melden. Dan zal hij voor rugdekking zorgen. Een held!

Tevoorschijn komen

De boeken ‘Factor moed! - Durven kiezen en volharden in BV Nederland’ en ‘Faalkracht - In drie stappen van laf naar lef’ verkopen als de brandweer. De schrijvers van die boeken weten heel goed dat je moed niet vindt in een boek. Want moed komt voort uit het verlangen naar het goede. Ik wil je opnieuw aanmoedigen om je met alles wat in je is (niet alleen wat sterk en moedig voelt) in te zetten voor dat wat de moeite waard is. Want al líjken we misschien veilig achter onze zelf opgetrokken muurtjes, we zijn pas écht veilig als we niet alléén zijn, maar volop in verbinding!

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?