Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Contactkracht

Emoties
Luisterblokkades
Empathie
Luisteren
Verbinding

Het is helaas niet alleen onze kwetsbaarheid die we achter muurtjes verstoppen, maar ook onze kracht. Kom tevoorschijn!

Kwetsbaarheid. Je hoort er steeds meer over. Ik merk dat dit bij mij begint te jeuken. Hoezo kwetsbaar? Als jij kunt voelen hoe het met je is en zo in contact komt met waar je behoefte aan hebt, dan is dat toch eerder krachtig te noemen? Daardoor kun je tenminste opkomen voor dat wat je nodig hebt en – waar nodig – om hulp vragen.

Feest

Een heel goede vriend viert feest. Zijn bedrijf bestaat tien jaar en ze hebben ook net een prachtlocatie in gebruik genomen. Ik ben (nog) niet zo’n feestneus. Maar zulke mijlpalen in het leven van de mensen die je liefhebt, wil je niet missen. Samen met Ivo wandel ik het landgoed op, waar de muziek ons welkom heet. Ik wil leren het leven nog meer te vieren, beslis ik.

Ontmoeten smaakt naar meer

Al snel ben ik volop in contact met allerlei mensen van wie ik het leuk vind om ze weer te zien. Maar – een soort van ‘helaas-gevoel’ bekruipt me – ze hebben ook een programma bedacht om ons te inspireren. En dat programma haalt me de hele avond uit alle gesprekken weg. Toch wil ik één onderdeel uit dat programma met je delen: Dick Mostert. Hij wordt hier aangekondigd als ‘mosterd voor de maaltijd’, maar telkens als ik hem ontmoet smaakt het echt naar meer.

Luisteren naar jezelf

Dick heeft een halfuur om ons ‘in contact met onszelf’ te brengen. Hij is een reus van een kerel met een grote kop met aan de zijkanten wat grijs, krullend haar. Zijn priemende ogen lijken dwars door je buitenkant heen te kijken. Hij is gevraagd zich dit keer wat aan te passen aan het publiek, vertelt hij. Maar dat heeft hij nauwelijks gedaan. Grote, blote poten (in sandalen, dat dit keer wel). Een sjofel T-shirt siert zijn kolossale lichaam. Hij legt uit dat het allemaal buitenkant is. Wij mogen roepen wat we zien als we naar hem kijken. Hij maakt ons vervolgens duidelijk dat 80% van wat we roepen, niet op hem slaat. Alhoewel, dit imago heeft hij wel zelf zorgvuldig opgebouwd. Om uit het contact weg te houden wat kwetsbaar voelt. Het lijkt er aan de buitenkant soms op dat niets hem raakt, maar ‘s avonds zit hij wel eens op de bank te janken, vertrouwt hij ons toe.

Kwetsbaarheid

Hij vertelt een verhaal. Zo maakt hij voelbaar waar hij muurtjes begon te bouwen. In een boerengezin met zes jongens en zeven meiden is het aanpakken geblazen. De meiden in huis, de jongens buiten. Op een dag is Dick – jongste van de zes broers – ‘groot’ genoeg om pulp te halen bij de molenaar. Dit blijkt een soort inwijdingsritueel te zijn. Het werkt zo: je gaat enigszins in elkaar gedoken onder een gat in het plafond staan en roept ‘Joo!’. Dan laat de molenaar van drie meter hoogte een zak van 25 kilo op je schouders ploffen. De kunst is om je evenwicht te bewaren en de zak op je schouders naar de boerderij te dragen. Dick ziet in volgorde van leeftijd hoe het werkt. Enigszins bang gaat hij als laatste op de aangegeven plek staan en roept: ‘Joo!’. Hij voelt hoe de zak hem raakt, dat hij die bij lange na niet kan houden, en hij zakt door zijn hoeven. De pijn die vervolgens door zijn lijf giert, valt helemaal in het niet bij de reactie van zijn vijf broers. Die staan hem uit te lachen. Ook dat blijkt nog niet het ergste. Maar dat ze het alle vijf hebben zien aankomen en er niets aan hebben gedaan om hun broertje te beschermen, dát blijkt onuitstaanbaar. En de jonge Dick besluit: ‘DIT NOOIT MEER!’ Het begin van zijn pantsering.

Kracht

Er biggelt een traan over mijn wang. Ik ken de momenten uit mijn leven waarop ik begonnen ben om muurtjes te bouwen. Natuurlijk voel ik dat we zo contact maken, Dick en ik. Kwetsbaarheid is een heel krachtig bindmiddel.

Toch begint het ergens te jeuken. De kracht van kwetsbaarheid is duidelijk. Maar waarom hoor ik nooit iemand over de kracht van kracht. Dat zou me helpen. Want ik begin steeds meer voelbaar te krijgen wat Mandela ooit zei: ‘Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness that most frightens us.’ Check: our deepest fear!

Kracht, kwetsbaarheid en alles daartussenin is bruikbaar om contact te maken. Doe maar, want je bent niet bedoeld om het alleen te doen.

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?