Als je beter wilt leren luisteren, begint dat met het luisteren naar jezelf.

Luisteren naar jezelf

Het is indrukwekkend wat er in jezelf allemaal te horen is. Veel 'stemmen' vragen je aandacht. Vaak is er een dominante stem waar je naar luistert. Die bepaalt hoe jij in een bepaalde situatie reageert. Maar goed luisteren naar jezelf betekent aandacht hebben voor alle stemmen.

Het luisterproces

Luisteren naar jezelf is een proces in drie stappen:

  1. Inventariseren van alle stemmen die er binnen in je te horen zijn. Als je dat goed wilt doen, is het nodig dat je open leert staan. Ook voor dat wat je liever niet wilt horen. En dat je ruimte maakt voor wat er te horen is.
  2. Stemmen kleuren. Iedere stem is gekleurd door emotie. Wat is de kleur van de stemmen de je hoort? Blij, boos, bang en/of bedroefd? Deze kleuren zijn er niet voor niets. Ze brengen je in contact met wat je echt belangrijk vindt. Met waar jij behoefte aan hebt. Emoties helpen je niet alleen aanvoelen, maar ook begrijpen.
  3. Als je alle stemmen en bijbehorende emoties hebt geinventariseerd en begrepen, is het zaak toe te werken naar integratie. Welke reactie doet recht aan al deze stemmen in je? Zo kun je reageren op een manier die dicht bij jezelf ligt.
 

Dit proces van inventariseren, kleuren en integreren vormt de kern van Harthorend. Het is niet alleen bruikbaar om naar jezelf te luisteren. Je kunt het ook toepassen in het luisteren naar anderen.

Goed voelen

Boektrailer 'Goed voelen'

De positieve rol van negatieve emoties

Doorvoelen

Luisteren naar emoties

Geef je gevoel geen plekje

Trainingencyclus