Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Name it to tame it

Emoties
Empathie
Luisteren
Verbinding

In de bovenstaande video legt Dan Siegel uit hoe en waarom het principe 'name it to tame it' werkt.

Alles wat jij aandacht geeft, groeit. Daarom geven we veel van wat ons onrustig maakt, geen aandacht. We kijken wel uit. Toch moedigen tal van wetenschappelijke studies ons aan dit juist wél te doen. Want alles wat je aandacht geeft groeit weliswaar, maar dat doet het tótdat het stil wordt. Wat heb jij nodig om niet weg te bewegen bij wat onrustig, onzeker, verdrietig, machteloos etc. maakt, maar er juist naartoe te bewegen?

Wild

Nu ik erover schrijf, voel ik het weer. Wat een hartverscheurende ervaring …

Het is zaterdag. Ik ben in de voortuin bezig met het opruimen van gevallen blad. Er is nogal wat op te ruimen met al die grote bomen hier. Dan komt er – vanuit het niets – een wild uitziende en luid schreeuwende man op me afstormen. Mijn eerste impuls is ‘vluchten’. Maar als ik goed naar hem kijk, zie ik dat hij onder zijn woede vooral heel verdrietig is. Ik besluit het risico te nemen, pak mijn bladhark stevig vast en blijf staan. Hij komt veel te dicht bij me staan en schreeuwt een onsamenhangend verhaal in mijn gezicht. Ik stem af. Zoek hem te begrijpen. De theorie zegt ‘first connect, then redirect’. Daar is in dit geval een aanzienlijke portie moed voor nodig.

Kalmeren

Maar het werkt. Steeds rustiger probeert de man mij uit te leggen wat er aan de hand is. Eerst begrijp ik dat zijn zoon zelfmoord heeft gepleegd. Maar het blijkt zijn broer te zijn. Die is weggelopen uit een psychiatrische inrichting en voor de trein gaan liggen. De man huilt. ‘Ik ben er te goed voor om hetzelfde te doen’, vertrouwt hij me toe. ‘Maar waar moet ik heen met mijn verdriet?’ Die vraag maakt hem opnieuw woedend. Ik krijg weer de volle laag. Opnieuw stem ik af – maar hem uitnodigen voor een kop koffie voelt onverstandig. Ik krijg hem geen tweede keer rustig. Scheldend en tierend verlaat hij onze oprit.

Luisteren

Het lijkt wel of er in dit land steeds meer zijn die niet weten waar ze het zoeken moeten. Laat het ons niet moedeloos maken, maar uitnodigen om te blijven luisteren. Luisteren naar datgene in ons wat wild en onrustig is én naar hen die het maar niet kalm kunnen krijgen. Totdat het stil is.

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?