Harry's picture

Risk is right: better to lose your live than to waste it!

Onzinbanen

Intrinsieke motivatie
Verbinding
Verschillende mensen wijzen me deze week op de uitzending ‘Mijn bullshitbaan’ van VPRO Tegenlicht (24 maart). Meer dan twintig procent van de werkende mensen in het Westen heeft het idee dat hun werk helemaal geen zin heeft. Antropoloog David Graeber ‘vecht’ al jaren tegen ‘bullshit-jobs’. Hij ontmoet veel kritiek. Vooral op zijn statistieken. Maar de kern van zijn verhaal is dat we een radicaal nieuwe kijk op werk nodig hebben. Het gaat er niet om dat je veel geld verdient, maar dat je zorg draagt voor mensen en de wereld om je heen.

Ontmaskeren

Een jonge gast begint zijn werkzame leven bij een hip reclamebureau. Na een jaar nodigt hij al zijn collega’s uit voor een interne bespreking. ‘Kom alsjeblieft, dit is heel belangrijk voor mij!’, laat hij hun weten. Tijdens de bijeenkomst bedankt hij hen dat ze er zijn en zegt:

 

‘Ik heb de laatste tijd veel nagedacht. Ik vraag me af: wat zijn we aan het doen? Ik ben gaan zien dat we meestal valse behoeften scheppen. We vertellen mensen dat ze alleen blij en compleet zijn als ze dat ene product kopen dat ze niet echt nodig hebben. Om die valse behoefte te creëren, zeggen we dat ze niet OK zijn zoals ze nu zijn, dat ze eruit moeten zien als de gefotoshopte onmogelijk perfecte vrouwen en mannen uit onze advertenties. Dit doen we om een product te verkopen dat in China is gemaakt, dat natuurlijke hulpbronnen verspilt en de aarde vervuilt. En dat een paar weken of maanden later ergens op een vuilstort gaat eindigen. Ik vraag me werkelijk af: is dat wat we met ons leven willen doen?’

 

Het verhaal komt uit ‘Reinventing Organizations’. Wat die jonge gast doet, is dapper. Waarschijnlijk betekent het: einde loopbaan. Stem geven aan wat je hoopt en verlangt, voelt misschien riskant. Omdat het in veel werkomgevingen ook riskant is. En toch ...

 

Gewetensvraag

Als je durft, vraag jezelf dan: Welk deel van mijn werk draagt echt bij aan het welzijn van mensen en een betere wereld? Ben ik daar tevreden mee? En zo niet, wanneer ga ik daar iets aan doen?

 

Better to lose your live than to waste it!

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Bedankt Harry, maar ook de

Bedankt Harry, maar ook de jonge gast die kritisch durft te kijken!

Harry's picture

Ha die Arienne - nu wij ook!

Ha die Arienne - nu wij ook!

Gaaf! Moedig!

Gaaf! Moedig!
Ik moet denken aan een spreuk uit het wijze boek 'De Bijbel': Marcus 8, 36
“Want wat baat het een mens de gehele wereld te winnen en aan zijn ziel schade te lijden?”

Harry's picture

Hoi Hanneke - blijkbaar is er

Hoi Hanneke - blijkbaar is er moed voor nodig om ons hart te bewaren (boven alles wat er te bewaren is) ...

Dank voor het delen Harry. Ik

Dank voor het delen Harry. Ik heb het item toen ook gezien op tv.
Hoe zeer we ook toe willen naar zingeving, dienen we eerst alles aan wat we zelf doen, volledig in twijfel te trekken.
Echter we leven in een wereld met links en rechts.
Dat deel wat echt te inspireren valt om duurzamer te kiezen, zit in links, en zelfs zij hebben nog veel werk te doen om echt duurzaam te leven, denken, doen.
Afval scheiden is allang niet meer genoeg.
Zeuren naar rechts heeft ook geen zin. Zij hebben eigen overtuigingen.
Wat wel werkt: liefde geven, aan links én rechts. Uit liefde komt goeds en zo verdwijnen wellicht de bullshitbanen als we écht er voor elkaar zijn.

Harry's picture

Ferme tekst Merijn - en

Ferme tekst Merijn - en tegelijkertijd ook fijngevoelig - liefde geven ... 

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl