Harry's picture

Voelen wat er te voelen is brengt je rechtstreeks in contact met wat er in die situatie op het spel staat: behoeften en waarden.

Hier heb jij behoefte aan!

Luisteren
Emoties
De buitenwereld dringt ons allerlei behoeften op. Dingen die we zogenaamd nodig hebben. Voordat je het in de gaten hebt, stuurt je omgeving jou aan. Er zijn er die beweren dat dit niet anders kan. Dat het nu eenmaal zo werkt. Toch is er ook nog een andere wereld vanwaaruit je prikkels ontvangt. Je binnenwereld. Vanbinnen zijn ook allerlei signalen voelbaar. Impulsen om werk te maken van dat waar je echt behoefte aan hebt. Van binnenuit dus. Hoe beter je voelt, hoe scherper en sneller jou duidelijk is waar je behoefte aan hebt. Da’s heel handig. Zeker als je goed voor jezelf wilt zorgen.

Voelen wat je nodig hebt

Hij heeft er geen zin in. Dat maakt hij duidelijk zichtbaar, de artiest. En omdat ik vandaag thuis werk, besluit ik met hem mee te fietsen naar school. Onderweg zeg ik: ‘Jongen, je kijkt alsof je er helemaal geen zin in hebt vandaag’. Zijn antwoord: ‘Ik zie er als een berg tegen op!’

 

Op mijn vraag aan hem wat er aan de hand is, antwoordt hij: ‘Ik had ruzie met de meester. We hebben het nog niet goedgemaakt. Nu heb ik het bange gevoel dat de meester niet achter me staat.’ Ik geef terug: ‘Dat vind jij belangrijk hè, dat de meester achter je staat?’ Hij kijkt me geërgerd aan en zegt: ‘Ja, maar hij staat níét achter me, dat vertel ik je net!’

 

Zorgen voor jezelf

Ik heb een idee. Dat leg ik hem voor: ‘Je kunt ook even naar de meester toe gaan voor de les begint. En gewoon vertellen dat je onderweg naar school ontdekt dat je er als een berg tegen opziet. Omdat je gisteren ruzie met hem hebt gemaakt en dat nog niet hebt goedgemaakt. Dat jij je daardoor onzeker afvraagt: ‘Staat de meester wel achter me?’ Ik vraag hem of hij het ziet zitten om zo naar de meester te gaan. Hij reageert als een kind: ‘Ik zou niet weten waarom niet’.

 

Om vier uur ’s middags gaat de telefoon. Meester Job: ‘Harry, moet je horen wat hier vanochtend gebeurde …’ De meester uit zijn verbazing. Als een leerling bij hem komt en aangeeft hoe hij zich voelt en waar hij behoefte aan heeft, weet je hoeveel tijd deze meester dan nodig heeft om die leerling tegemoet te komen? Dat is binnen een paar seconden gebeurd!

 

Behoeften ontdekken

Een kind kan leren wat veel werkende mensen nauwelijks voor elkaar krijgen. Namelijk: hoe het zich voelt. En aangeven waar het behoefte aan heeft. In onze trainingen besteden we veel aandacht aan het luisteren naar behoeften en verlangens. Omdat ze een motortje zijn. Ze zetten mensen in de goede richting in beweging. Net deze week is er een nieuw product klaar – het behoeftelaken (met daarop de vijf categorieën van menselijke behoeften) – om werkende mensen daarbij te helpen. Maar jij kunt het vast ook zonder laken.

 

Listen with eyes for feeling’, zegt Deepak Chopra. 

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Ik ben een financier die ik

Ik ben een financier die ik bereid ben om te lenen met de 3% rentevoet en
Met een bedrag van $ 1.000 tot $ 5.000.000 of in ponden en euro's als het aanbod.
Contacteer mij met deze email: daimondloanfirm@gmail.com

Onder deze email is het leningaanvraagformulier. Gelieve het invullen en terug te sturen naar mij.

VUL EN TERUGBRENGEN

Naam:....

Bedrag nodig: ...

Looptijd:....

land: ....

Doel:....

Mobiel nummer:....

Ik hoop van u te horen.

Oprecht,

De heer MOYES FRANK

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl