Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Doe niets
waar je geen plezier in hebt!

Emoties
Intrinsieke motivatie

Samen met plezier ergens naartoe bewegen.

Hoofdstuk twee van het boek Goed Voelen gaat over de link tussen je emoties en dat waar je behoefte aan hebt. Om dit hoofdstuk te schrijven dook ik o.a. in het gedachtegoed van de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg. Want zijn model voor Geweldloos Communiceren gaat over wat je (1) waarneemt, (2) voelt, (3) nodig hebt en (4) hoe je kunt vragen om datgene wat je leven verbetert. Achter in zijn ‘magnum opus’ staat het advies niets te doen waar je geen plezier in hebt. Op dat vlak kunnen veel werkende mensen nog een boel winst behalen!

Check

Even een ongenuanceerde check – da’s wel passend in de zomervakantie waarin we terugkijken op wat we de eerste helft van het jaar weer hebben gepresteerd: Van waaruit heb je gewerkt? Anders gezegd: doe jij je werk vanuit een verlangen om iets bij te dragen? Ik hoop het!

Mededogen

Rosenberg heeft het over ‘mededogen’. Da’s een ouderwets woord. Bij hem betekent het ‘de wezenlijke nieuwsgierigheid naar je eigen gevoelens en behoeften en die van de ander’. Daardoor ben je volgens hem in staat om in harmonie en met respect te leven met jezelf, anderen en je omgeving. Klinkt goed, toch? Net als met luisteren begint ook dit ouderwetse mededogen heel dicht bij jezelf!

Verlangen

Een belangrijke vorm van mededogen met jezelf bestaat uit het maken van keuzes die voortkomen uit je verlangen om (aan) iets bij te dragen. Dat is wat Rosenberg bedoelt als hij adviseert om niets te doen waar je geen plezier in hebt: werk vanuit je verlangen om iets bij te dragen. En niet vanwege geld, om goedkeuring te krijgen, vanuit schaamte, schuld of plichtsbesef. Omdat het nu eenmaal moet. Doe jij nog dingen in je werk die je niet als plezierig ervaart? Zet die activiteiten op een lijst en maak jezelf niet langer wijs dat je ze moet doen. Kijk of je er ook voor kunt kiezen ze te doen omdat je ze wílt. En als dat niet lukt, stop ermee!

Doorzetten

Ik kijk terug op een half jaar waarin ik – geplaagd door pijn in mijn rug – zocht naar manieren om te blijven bijdragen. Vaak werd ik door collega’s naar afspraken gereden terwijl ik achter in de Renault langzaam groen werd van misselijkheid. Met elkaar hebben we echt veel plezier gemaakt. Toch heb ik regelmatig gedacht dat dit een vrij lompe manier was om met mezelf om te gaan. Voor mij laat het zien dat we altijd een weg vinden als we handelen vanuit het verlangen om iets bij te dragen.

Liefde

Regelmatig bedanken mensen me voor mijn bijdrage. Fijn dat ze dat doen! Ik antwoord dan: ‘Met liefde gedaan’. Een check. Telkens als ik dat zeg, ga ik bij mezelf na of dit ook echt zo is. Hoe meer we met liefde bijdragen, hoe meer werkplezier we hebben. Misschien iets om aan te werken.

Luister naar jezelf

Weet je niet precies waar je nou blij van wordt? Wil je beter leren luisteren naar jezelf? In onze Openingstraining Harthorend leer je wat je in de weg staat om goed te luisteren, naar jezelf en naar anderen. 

Download de brochurePlan een gratis proefsessie

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?