Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Houd vol!

Empathie
Intrinsieke motivatie
Luisteren
Spreken
Verbinding

Aan een doel en een plan om dat doel te bereiken, heb je niet genoeg. Je mag leren volhouden.

Blijf doen wat je met liefde doet. Geef niet op om je samen met anderen in te zetten voor dat wat jij de moeite waard vindt. Werk van harte voor mensen die jij verder kunt helpen. Een mooi doel en een goed plan zijn niet genoeg: we mogen leren doorzetten, ‘volhouden ondanks’, stevig blijven staan waar we voor staan.

Bijvangst

‘Je hebt een unieke propositie, Harry. Het wordt tijd dat je gebruik gaat maken van Search Engine Optimalisation (SEO).’ Ik ben daar niet zo van, maar ga toch op onderzoek uit. Ik vind internetmarketeer Roy Huiskes. Goeie gast. Hij heeft in de gaten dat je mij niet zover krijgt dat ik ga schrijven voor zoekmachines. Dus laat hij me schrijven voor mensen. Om te kijken of ik ze kan inspireren in hun werk. En als iemand via Google bij ons komt omdat we op één staan als je zoekt op ‘Empathietraining’, dan is dat bijvangst. Maar zo is het niet altijd ...

Verdingelijking

Het is al jaren geleden, maar ik vergeet het nooit meer. Starbucks Utrecht. Ik heb een eerste afspraak met Willemieke Ottevanger van Sensoor. We geven elkaar een hand en nog voor ze gaat zitten, zegt ze: ‘Wat ben jij vasthoudend zeg. Op het agressieve af! En ik vraag me af waarom. Waar ben jij op uit?’ Ze heeft gelijk. Ik realiseer me dat ik haar niet zie als mens, maar als ‘iets’ wat een grote bestelling van mijn boeken kan doen waardoor Harthorend op nummer één in de lijst komt. Ronduit beschamend.

De bedoeling

Vorige week maandag. Twaalf mensen in een kring. Ze hebben anderhalf jaar hard gewerkt aan hun luisteren, contact maken en zo spreken dat ze daarmee helpen. We doen een rondje: zo begon ik eraan, hier sta ik nu en dit is de weg die ik nog te gaan heb. Ik kijk, luister en raak ontroerd. Wat zijn ze ver gekomen. Hier doen we het voor. Ze moedigen me aan om vol te houden.

Volhouden

Ik heb geen idee waar jij op mikt in je werk. Maar voor mij blijft het een uitdaging om hoofd- en bijvangst te onderscheiden. Om telkens te mikken op dat waar ik met liefde aan werk. Niet een liefde in de kleffe zin van verplichte omhelzingen en zoenen zonder inhoud. Maar een liefde voor mijn vak en de mensen met wie en voor wie ik werk. Natuurlijk blijf ik zoeken naar de erkenning voor ons gedachtegoed. En dromen van een wereld waarin werkende mensen echt luisteren, contact maken en elkaar helpen. Maar tot het zover is (en daarna ook nog) blijf ik elke dag beschikbaar volhouden. Marius Buiting noemt dat ‘asvastheid’. En jij? Houd vol!

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?