Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Goede dingen doen

Luisterblokkades
Intrinsieke motivatie
Luisteren

Veel (werk)relaties staan onder druk. Relationeel loopt er veel uit de rails. De oorzaak is vaak niet de aanwezigheid van allerlei ‘foute dingen’, maar het ontbreken van góéde dingen. In elke relatie is het belangrijk om dat wat energie en plezier geeft, met elkaar te blijven doen!

Plek 23

Ik wandel met een intelligente, jonge vrouw. De zon schijnt. Er is veel om van te genieten. Maar haar bedrukte stemming lijkt het minder zonnig te maken. Veel van haar relaties zijn toe aan een APK. En zij keurt af. De hele tijd. Niet alleen wat er bij die ander is, maar vooral wat er bij haarzelf is: ‘Weet je Harry, al die werkrelaties – dat geloof ik allemaal nog wel. Maar als mijn eigen man aangeeft dat ik helemaal geen ruimte meer heb voor zijn verhaal, wordt het tijd dat ik daar wat aan doe. Ik wil wel en doe mijn best, maar bak er niets meer van. Hij staat op plek 23 op mijn to-do-lijst.’

Geen ruimte om te luisteren

In vijf jaar tijd hebben ze drie kinderen toevertrouwd gekregen. Ze had nooit gedacht dat haar leven daardoor zo ingrijpend zou veranderen. Allebei een drukke baan in een andere stad dan waar ze wonen. Daarnaast nog allerlei bestuursklussen en vrijwilligerswerk. Het breekt haar op. Op de spaarzame momenten dat ze haar man ontmoet en hij begint te vertellen, overvalt de moeheid haar. Die voelt ze fysiek over zich heen zakken. Ze reageert dan afwezig of laconiek. Het lukt haar niet om er echt voor hem te zijn. Ze merkt bij zichzelf de laatste tijd sowieso weinig ruimte voor het verhaal van de ander.

Ruimte vinden

Met verbazing luistert ze naar de ‘discipline’ die mijn vrouw en ik al jaren met veel plezier aan de dag leggen: elke week een avond, elke vier weken een dag en elk half jaar een weekend samen. Wij hebben het zo nodig. Vier weken zijn zo om. Morgen gaan we er weer samen op uit. 

Wil je alsjeblieft niet vergeten de goede dingen met elkaar te doen!

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?