Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Relatie-apk

Intrinsieke motivatie
Verbinding

Als je wilt investeren in (werk)relaties, is het beste wat je kunt doen: investeren in je luisteren.

Ik heb thuis geleerd (en we leren het onze kinderen nu) om van goede dingen een gewoonte te maken. Eén van die gewoonten is: tijd nemen voor leuke dingen in onze relatie. Dus ruimen we elke week een avond in voor ‘ons tweetjes’, en elke maand een dag en elk halfjaar een weekend. Gewoon samen goede dingen doen!

Help je relaties groeien

Om ons heen zien we veel relationeel ongemak. Dat is nog zachtjes uitgedrukt. Misschien zelfs een understatement. Veel relaties lopen stuk. Volgens onze collega Michelle niet omdat er zoveel verkeerd is in die relaties, maar omdat mensen vergeten de goede dingen met elkaar te blijven doen. Voordat mijn doodzieke schoonvader vorig jaar overleed, nam hij me in een wandeling apart en zei: ‘Terugkijkend op je leven zie je meteen wat echt belangrijk is: elke relatie die je hebt met een ander mens. Het beste wat je in je leven kunt doen is investeren in relaties.’

Met plezier geven

Natuurlijk is een relatie (soms) ook hard werken. Maar het is vooral: de goede dingen met elkaar delen. Zaterdag hadden we weer zo’n dag samen. Via de sauna en een lekker restaurantje belandden we bij de film Médecin de campagne. In de pauze ging ik, vooral om even de benen te strekken, het lege glas van mijn latte terugbrengen naar de bar. Ik vroeg mijn buurvrouw (die samen met een vriendin aan het investeren was in hun relatie) of ik haar lege wijnglas ook mee mocht nemen. En … of ze zin had in misschien nog een glas wijn. Dat had ze wel en haar vriendin ook, zo bleek.

Ook leren ontvangen

Ze moeten hebben gedacht dat ik een grapje maakte of gek was. Helemaal verbaasd zagen ze me met twee glazen (en een Tony voor onszelf) terugkomen. Wat ik met plezier aan hen gaf, maakte ook dat ze zich ongemakkelijk voelden. Ze waren er een beetje verlegen mee, dat kon ik wel merken. Maar ik genoot. Want het is heerlijk om te geven. De beide vriendinnen overlegden even onder het genot van hun wijntje en kwamen met het voorstel: ‘Zullen we straks met z’n vieren nog wat drinken, dan trakteren wij!?’ Welnee, wij blijven vandaag met z’n twee. Geniet!

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?