Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Genieten

Communicatie
Emoties
Spreken

Volop in contact zijn, ook met dat wat je misschien liever niet voelt, is volop leven!

Wij willen ons graag goed voelen. Volop genieten. Plezier, opwinding en liefde ervaren. Dat geeft energie en kleur aan je leven. Maar er is ook veel dat we liever niet voelen. Wie zit er nu te wachten op emoties als angst, verdriet, walging of boosheid? Zelfs verrassing is iets dat we liever niet meer ervaren. Zo bereiken we als volwassen werkende mensen de fase van ‘terminale serieusheid’. En proberen we níét te voelen wat er wél is. Dat is niet alleen ongezond, maar ook onnodig. Want ook van de zogenaamde ‘negatieve emoties’ kun je volop genieten!

Daphne Schippers

Deze week geniet ik op een ochtend tijdens het Olympisch Journaal van Daphnes emotionele reacties. Ze wint zilver (het was decennia geleden dat Nederland een atletiekmedaille behaalde), maar kan er direct na afloop van haar race niet van genieten. Ze zegt in een van die onvermijdelijke interviews, terwijl ze nog aan het uithijgen is: ‘Ik baal hier enorm van. Ik kwam om goud te halen, dat heb ik niet gedaan!’ De interviewer probeert empathisch te zijn en zegt: ‘Dat is moeilijk voor jou hè, dit soort momenten!?’ Waarop zij reageert met: ‘Ja, verschrikkelijk, ik kan hier niet van genieten, nee!’

Kort voor dit interview heeft ze haar schoenen gefrustreerd tegen de baan gesmeten. Het commentaar op het op die manier uiten van je boosheid is niet van de lucht. Tot mijn verbijstering lees ik dat ze haar ‘een verwende kleuter’ noemen. Er is zelfs een ‘grap’ op internet waarin ze gefotoshopt haar zilveren medaille weggooit met als onderschrift: ‘Daphne Schippers wint verrassend het discuswerpen, ze gooit haar medaille 80,41 meter ver’.

Het meest stekend vind ik de opmerking: ‘Ze heeft dit hele toernooi nog helemaal niets laten zien!’ Hoe blind kun je zijn? Je ziet misschien niet wat je zou willen zien als je onderuitgezakt op de bank met een zak chips op je buik en een pilsje in de hand meent recht te hebben op goud. Maar als je beter kijkt, valt er zo veel te genieten. Je zou er bijna van in de war raken, maar: hier zien we een echt mens!

Genieten als je je slecht voelt

Genieten betekent: zijn met wat is en dat volop beleven. Genieten is de waarde voelen van wat er nú in je leven is. Je ontvangt en waardeert dat wat er nu is. En je zoekt hoe jij je daartoe verhoudt. Je leeft volop als je al voelend ontdekt en uiting geeft aan hoe het nu met je is! Het is op zijn tijd heel plezierig om je te voelen en te gedragen als een verwende kleuter, een stervende zwaan, een gestreste kip, een brullende leeuw of een bange schijterd. Tenzij je geleerd hebt dat je ‘normaal’ moet doen. Genieten van wat je voelt doe je niet door je te ontladen, te ontploffen of je af te reageren op een ander. Maar door dat wat je voelt nieuwsgierig welkom te heten, ermee te spelen en daar plezier aan te beleven.

Stel je eens voor dat je ook leert genieten van dat wat een minder aangenaam gevoel geeft.

P.S.
Binnen een uur na de finish zien we een ontspannen Daphne die op een persconferentie uitlegt dat zilver ‘goed is voor nu’. Iemand die emotie en ratio heeft geïntegreerd. Een heel mens.

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?