Overslaan en naar de inhoud gaan
Wat luisteren is

Luisteren is in essentie een gevende beweging.

Luisteren is vooral geven. Daarom lukt het niet goed als je luistert vanuit oordeel, angst of eigen behoefte. Want dan zoek je vooral te ontvangen: de bevestiging van je oordeel, geruststelling of dat waar jij behoefte aan hebt. Als luisteraar wil je niet ontvangen, maar zoek je waar je erkenning kunt geven.

De luisterthermometer

Luisteren is dus vooral geven. Wat je geeft als je luistert, isĀ erkenning. Die erkenning kun je op verschillende niveaus geven. Hierboven zie je de luisterthermometer. Die helpt je om vast te stellen wat de temperatuur van het luisteren is. Het is koud als je luistert vanuit oordeel, angst of eigen behoeften. De temperatuur loopt op naarmate het je beter lukt om op de ander gericht te zijn. En erkenning te geven voor wat je bij de ander ziet, hoort en ervaart.

Als je luistert om te geven (en niet om te ontvangen) dan is het luisteren vrij. Het is niet langer een transactie. Dan ontstaat er ruimte waarin dingen gaan veranderen. Luisteren is een bijzonder creatief proces. Probeer het maar!

Vind uit wat jou in de weg staat

Wil je uitzoeken wat jou in de weg staat om goed te luisteren? Onze workshops en trainingen Harthorend zijn gericht om het achterhalen wat er bij jou in de weg is komen te staan om echt contact te maken. Ben je benieuwd of dit wat voor jou is? In een gratis proefsessie helpen we je antwoord te vinden op die vraag.

Ja, ik wil een gratis proefsessie