Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Reinventing Organizations

Verbinding

It always seems impossible. Until it's done.

‘Misschien klinkt het als een verrassing, maar ik denk dat er reden is om diep vanbinnen hoop te koesteren. De pijn die we voelen, is de pijn van iets ouds dat aan het sterven is terwijl iets nieuws op het punt staat om geboren te worden’, aldus Frederic Laloux in zijn boek ‘Reinventing Organizations’. Een absolute aanrader. Vandaar deze blog.

Sprongsgewijze evolutie

Historici, filosofen en psychologen die de menselijke evolutie bestuderen, zijn het er aardig over eens: de mensheid evolueert met sprongen. Dat doet mij denken aan het boek ‘Oei, ik groei’. Voor ouders voorspelt dat de groeispurt van je kleine tot op de millimeter nauwkeurig. Wel zo handig. Dat helpt om het gezeur en gejengel dat aan zo’n sprong voorafgaat te verduren. Elke sprong in de evolutie brengt ook een nieuwe manier van organiseren en samenwerken met zich mee. Sommige organisaties demonstreren nu al wat de volgende sprong gaat brengen. Laloux ziet drie doorbraken:

  1. Zelfsturing
    We dachten dat we hiërarchie en piramiden nodig hadden. Nu weten we hoe we veel krachtiger en vloeiender systemen van gespreide bevoegdheden kunnen creëren.
     
  2. Heelheid
    Er komt enorm veel energie vrij als we eindelijk ons (professionele) masker laten vallen en helemaal onszelf durven zijn. Da’s koren op de ‘vanbinnenuit-molen’.
     
  3. Evolutief doel
    Stel dat we de toekomst niet meer proberen af te dwingen? Stel dat we gewoon eens zouden meedansen met wat zich wil aandienen?

Voortgangsoptimisme

Het boek is optimistischer dan ik ben. Tegelijkertijd is het realistisch genoeg om geloofwaardig te zijn. Misschien dat ik er nog een paar blogs aan wijd. Het haakt aan ons verlangen naar een fris en nieuw begin. Laat de lente ook maar doorbreken in hoe we samenwerken en organiseren!

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?