Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Circle Song

Luisterblokkades
Luisteren
Verbinding

Weet waar je het zoeken moet, namelijk: waar ze jou aan het zoeken zijn.

Diep in mij zoekt iets moois een uitweg. Ik zoek naar creatieve manieren om er expressie aan te geven. Maar het lukt niet goed. Schilderen, tekenen, dichten, liedjes maken, pianospelen: ik kan het allemaal. Wat ik maak, lijkt aanvankelijk veel te beloven. Maar het verhoudt zich toch ongelukkig tot wat vanbinnen al af voelt. Wie helpt me voorbij mijn blokkades?

Meerstemmigheid

Vandaag trainen we in het Akoesticum, dat een plek biedt aan podiumkunstenaars. Je kunt er ook zalen huren. Maar dan alleen als je in het programma ook een ‘artiest’ inzet. Dat doen we met plezier. Vandaag is dat Rohan Poldervaart. In de voorbespreking over zijn drie kwartier ‘koorzang en meerstemmigheid’ geeft hij aan dat hij wil werken met VoPa (Vocal improvisation/painting). Ik vertrouw het hem toe.

Iedereen behalve ik

Na een korte fysieke en vocale opwarming ontdekken we de mogelijkheden van onze stemmen. Rohan laat ons in ‘niet-bestaande’ talen met elkaar spreken. In steeds wisselende duo’s krijgen we korte oefeningen die ons aanmoedigen creatief op zoek te gaan naar ons eigen geluid en de kleuren die daarbij passen. Het voelt aanvankelijk als de gymles op de middelbare school: iedereen kan koppeltjeduikelen behalve ik.

Creatief samenspel

Toch duurt het niet lang of ook ik raak voorbij mijn verlegenheid. Zeker als Rohan achter zijn piano gaat staan en ons begeleidt om onze net ontdekte ‘talen’ niet te spreken maar te zingen. Net als de overige deelnemers ga ik op zoek naar muzikale motieven die je over elkaar heen kunt ‘leggen’ in een gezamenlijke compositie. Ik kom helemaal los. Blèr overal dwars doorheen. Heb ongelofelijk veel plezier. Na drie kwartier komen we bezweet tot de ontdekking dat we ons in een cirkel bevinden en samen een prachtcompositie uitvoeren. Iets nieuws dat nog geweldig klinkt ook.

Uitnodiging

In de pauze vraagt collega Ivo verbaasd: ‘Wat gebeurde er met jou tijdens die workshop van Rohan?’ Ik antwoord: ‘Het Leven zelf nodigde me uit om te leven, me helemaal uit te leven’.

Geen idee wat jij nodig hebt om voorbij schroom te komen en volop te leven. Maar ik wil je aanmoedigen dat uit te zoeken en je eigen inbreng te leveren. Want ook in jou is veel moois dat een uitweg zoekt.

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog updates

Reageren op dit artikel?