Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Lievelingskleur

Emoties
Empathie
Luisteren

Verbind je gevoel met je behoefte: ‘Ik voel me … omdat ik …’ en durf te vragen om dat wat je leven kan verrijken (Marshall Rosenberg).

Alles wat je hoort – bij jezelf of een ander – heeft een kleur. Het zijn emoties die onze ‘stemmen’ kleuren. Horen wat om aandacht vraagt, is mooi. Maar wat als je niet alleen hoort, maar ook aanvoelt? Dikke kans dat je dan contact maakt met dat waar je behoefte aan hebt. Als je weet waar je behoefte aan hebt, kun je daarvoor zorgen (of om hulp vragen). En het is ook super bruikbaar als je aanvoelt wat de ander – zoals een klant, een collega of je partner – echt wil.

Stil

Ze zijn allemaal diep geconcentreerd aan het werk. Ze hebben ontdekt dat er naar aanleiding van een recente situatie uit hun leven veel te horen is. Allerlei ‘stemmen’ blijken vanbinnen om aandacht te vragen. Nu zijn ze aan het puzzelen welke emoties deze stemmen kleuren. Om ze daarbij te helpen heeft de kaart waarop ze werken een achterkant. Daarop staan de vier B’s: de basisemoties (Bang, Bedroefd, Blij en Boos).

Emotievarianten

Iemand uit de groep doorbreekt de stilte. Ze heeft duidelijk in de gaten dat iedere basisemotie verschillende varianten kent. Ze vraagt hardop: ‘Wat is het verschil tussen wraak en wrok?’ (twee van de negen varianten op ‘Boos’ die achter op haar kaartje gedrukt staan). Als trainer besluit ik dat deze vraag voor dit moment minder relevant is. Liever heb ik de groep zo snel mogelijk weer in de stille concentratie. Dus antwoord ik zachtjes pratend iets in de trant van: ‘Ik weet het niet goed en het lijkt me voor dit moment minder relevant!’ Maar als ik denk dat iedereen nu weer stil aan het werk kan, heb ik het mis. Een andere deelnemer roept (zonder op te kijken van zijn kaartje): ‘Wrok koester je, wraak neem je!’

Jouw afdeling

Ik sta paf. De groep ook. Hij lijkt dat in de gaten te hebben. Daarom zegt hij quasiverontschuldigend: ‘O, de categorie ‘Boos’ is mijn afdeling. Daar woon ik.’

Geen idee wat jouw lievelingskleur is. Bang, Boos, Bedroefd, Blij. Of een van de drie minder bekende basisemoties: NieuwsgierigheidWalging of Schaamte. Maar als je de nuances van je emoties kunt voelen, weet je nog preciezer wat er met jezelf of de ander aan de hand is. Wat er in een bepaalde situatie voor je op het spel staat. Waar jij of die ander behoefte aan heeft.

Voel maar en gebruik de energie die in je emoties zit om te sturen naar waar je heen wilt!

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?