Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Luistertip:
blijf 3 seconden stil

Luisteren
Spreken

Wat heb jij nodig om stil te kunnen zijn?

Beter luisteren is níét vooral een kwestie van het aanleren van nieuwe skills. Zelfs niet van het veranderen van attitude. Beter luisteren gaat vooral over het beter leren aansturen van dat prachtige instrument dat jij zelf bent. Toch blijven mensen vragen om tips en trucs. Hier eentje die je waarschijnlijk niet wilt horen. Maar die voor de mensen naar wie je luistert een cadeau is: als je iets wilt zeggen, wees dan eerst drie seconden stil.

Stil aanwezig zijn

Dag vijf van de zesdaagse luistertraining. De oefening heet ‘Stil aanwezig zijn’. Het is voor deelnemers een shitoefening. Omdat deze hun pijnlijk duidelijk maakt dat ze tijdens het luisteren de hele tijd willen praten. Dat wát ze willen zeggen, vol zit van henzelf. En dat het ook nog gezegd wil worden om eigen doelen te dienen, en niet de ander. Ontluisterend.

Spreekschema

Het principe is heel eenvoudig. Telkens als jij iets wilt zeggen, blijf je drie seconden stil. Als de ander gaat praten, laat je de ander praten. Tot je weer wat wilt zeggen. Ook dan blijf je drie seconden stil. Als die ander weer gaat praten, houd jij je mond. Als die ander nadenkt of aan het voelen is, houd jij je mond. Pas als de ander drie seconden niet praat en ook niet bezig is te denken of te voelen (niet in zichzelf gekeerd is) mag jij praten. Zie het spreekschema uit het ‘Basisboek luisteren & spreken’.

Spreken

En voordat je dan gaat praten, stel jij jezelf twee vragen: (1) ‘Voor wie zeg ik dit?’ en (2) ‘Welk doel dient wat ik wil zeggen?’ Vervolgens kies je uit de veelheid aan innerlijke reacties die dit gesprek bij je oproept díé stemmen die het beste passen bij het doel van wat je wilt zeggen. En spreek je. Eindelijk. Maar ook eindelijk raak!

Overcapaciteit

Er is alleen één probleempje. Als je zo luistert, heb je last van overcapaciteit. Je kunt vier keer zoveel doen en dus dwaal je af. Je maakt alvast een boodschappenlijstje of denkt na over het volgende gesprek. Dit is mijn suggestie: gebruik je overcapaciteit om na te gaan wat er bij jou vanbinnen allemaal te horen en te voelen is. Dat heet luisteren naar jezelf. Dat helpt enorm om met je aandacht bij jezelf én het gesprek te blijven. Dan is het wel stil, maar niet omdat er niets is. Zo vergroot je de kans op contact met minimaal 400%.

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?