Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Dreamteam

Emoties
Luisteren
Spreken
Verbinding

Goed teamwork is mensen aanmoedigen zich te uiten, elkaar uit laten praten en respectvol reageren.

Het is heerlijk om deel uit te maken van een droomteam. De energie en richting die het werk dan krijgt, zorgen voor puur plezier en bijzondere prestaties. De heren-4 van het roeien in Enschede. Die ene leergroep waar veel op z’n plek valt. Dat team bij die klant waar ze met graagte dingen van je oppakken. Wat is het geheim?

Hulp vragen

De mail klinkt zo: ‘Goedemorgen. Hoe gaat het met jullie? Mag ik zo vrij zijn jullie uit te nodigen voor een brainstorm over één van onze opdrachtgevers? Aan ons de mooie taak om ervoor te zorgen dat de mensen uit dit samenwerkingsverband ook echt gaan samenwerken. Het blijkt geen gemakkelijke opgave. Mijn collega en ik kwamen daarom deze week tot de conclusie dat het goed zou zijn om dit project eens met frisse ogen en nieuwe energie te benaderen. Are you in?’

Voor mij helemaal nieuw. Dat je een opdracht kunt aannemen, onderweg mag ontdekken dat het niet gaat zoals je wilt en dat je dan gewoon om hulp kunt vragen.

Psychologische veiligheid

Een heel groot onderzoek over teamprestaties (project Aristoteles) maakt aannemelijk dat niet ‘wie er met elkaar samenwerken’ maar ‘hoe de mensen in een team met elkaar omgaan’ het succes van een team bepaalt. Verreweg de belangrijkste bouwsteen (naast vier andere) is wat men psychologische veiligheid noemt. Harvard-hoogleraar Amy Admondson legt uit dat psychologische veiligheid draait om de overtuiging dat je sociale risico’s kunt nemen. Dat je zonder terughoudendheid durft te vragen (ook om hulp), fouten kunt toegeven en kritisch bent op je eigen prestaties.

Zo maak je het veilig

In sterke teams komen de leden uit het team evenredig aan bod in gesprekken, zo blijkt uit datzelfde onderzoek. Teamleden herkennen elkaars emoties en respecteren die. Teamleiders spelen daarin een cruciale rol. Door een voorbeeld te zijn én mensen te stimuleren: om elkaar uit te laten spreken, respectvol te reageren op ieders mening en anderen aan te moedigen zich te uiten. Het is net Sesamstraat. Bedrieglijk eenvoudig. Hoe je met elkaar omgaat, bepaalt hoe veilig het is (zie: ‘De vier V’s').

Interne veiligheid

In de brainstorm gaat het er woest aan toe. Maar we laten elkaar uitspreken (meestal dan). We reageren met respect op wat de ander zegt (hoe oneens we het er in eerste instantie ook mee zijn). En we moedigen elkaar aan (als we zien dat iemand zich inhoudt). Alsof we een dreamteam zijn.

Daarom durft de dame die de brainstorm initieerde aan het eind ook haar kwetsbaarheid in te brengen. Als ze de oplossingsrichting uit de brainstorm tot zich laat doordringen, voelt ze zich toch wat onzeker over haar eigen rol in het project. Even voel ik de neiging uit te leggen dat dit niet nodig is. Maar ik begrijp haar onzekerheid. Die helpt haar om bescheiden te zijn over de bijdrage die ze levert en alert op de kansen en bedreigingen die zich voordoen.

Bij jou vanbinnen zit ook een team. Verschillende delen van je persoonlijkheid hopen dat jij als teamleider een goed voorbeeld geeft en stimuleert. Als je goed leert omgaan met je ‘innerlijke team’ (de delen van jezelf uit laten praten, respectvol reageren op de verschillende meningen en delen aanmoedigen zich te uiten) ga je genieten van het plezier en de prestaties die dat oplevert. Zo bezien begint veiligheid heel dichtbij.

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?