Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Speak life

Luisteren
Spreken

Oude spreuk: ‘Leven en dood zijn in de macht van de tong.’

Jouw woorden hebben scheppende kracht. Ze maken iets. Maar ze kunnen ook kapotmaken. Daarom is het nodig dat je jouw woorden zorgvuldig afweegt. Heb je goed geluisterd? Dan kun je ook echt spreken! Als je de ander (en jezelf) wilt helpen door wat je zegt, investeer dan in het spreken van 'echte woorden'.

Samenzijn

We zijn als team – voor het eerst – met z’n achten bij elkaar. Als ik het kringetje in deze yogazaal rondkijk, ontroert het me. Wat lijk ik op mijn vader. Die zie ik ook altijd zo genieten als we allemaal thuis zijn. Een mooie club mensen is dit! Met elkaar kunnen we elke ‘contactklus’ aan, bedenk ik me. Ik deel wat we voor ons zien: van elke werkplek een (speel)tuin maken door samen met klanten werk te maken van een ‘cultuur van contact’. En ook hoe dat te maken heeft met mijn levensverhaal. 

Wat geeft leven?

Het gesprek dat ontstaat, gaat erover hoe we voor elkaar zo’n tuin kunnen zijn. We ontdekken hoe het ook hierbij de kleine dingen zijn die het ’m doen. Gewoon de dagelijkse interactie. Ivo en Eline vertellen dat ze pas – tijdens het trainen – met elkaar deelden hoe ze beiden op zoek zijn naar balans. Want als je werk zo leuk is, dan is het stellen van grenzen soms een issue. Ivo vertelt wat het hem deed toen hij een dag later van Eline een appje kreeg met de tekst: ‘Ik ga nu even in de zon een sinaasappel eten, eet je mee?’ Het maakt dat hij zich gezien voelt.

Niet vinken maar vonken

Henk vertelt over een zelforganiserend team waarvan hij deel uitmaakt. In dat team heeft iemand de rol van ‘zorgdrager’ gekregen. Deze man – laten we hem Willem noemen – krijgt in een online vergadering het volgende compliment: ‘Willem, je meldt ons goed af en aan.’ Het is een levenloze tekst: check, het vinkje staat weer op de goede plek. Henk breekt in en zegt: ‘Willem, vorige week was ik ziek. Toen ik op woensdag eigenlijk nog niet helemaal beter was, maar alweer aan het werk wilde gaan, zei jij: ‘Henk, je doet het rustig aan. Als je maandag weer begint, is het vroeg genoeg. Ziek eerst maar eens goed uit!’ Daaraan merk ik dat jij me kent en weet hoe ik dat nodig heb. Daar wil ik je voor bedanken, want zo kan ik voelen dat je echt zorg voor mij draagt!’ Een heel andere vibe. Je voelt veel meer leven in deze woorden, toch?

Uitnodigen

Er is genoeg dode taal in organisaties. Woorden die inmiddels betekenisloos zijn. Er bestaat zelfs een ‘vergaderbingo’. Wat een kans om in die omgeving woorden van leven te spreken! Doe je best deze week: nodig en/of daag uit. Onderstreep wat mooi en goed is. Vind woorden om hardop je waardering uit te spreken!

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Lees de reacties op dit bericht

Harry, zo waar en gaaf om woorden van leven te spreken tegen jezelf, in je gezin en op het werk. Woorden met scheppingskracht.
Zo is het maar net Theo - we blijven het doen!

Reageren op dit artikel?