Harry's picture

Hoe de woorden van een klein meisje leven brengen.

Magische woorden spreken

Spreken
Woorden hebben scheppende kracht. Ze maken iets. Maar ze kunnen ook kapotmaken. Als je klaar bent met luisteren is het tijd om te spreken. Hoe zorg je dat niet alleen je luisteren, maar ook je spreken uitnodigt om ‘tevoorschijn te komen’?

Tot leven wekken

Het is stil in de meidenslaapkamer. Het stoeien is afgelopen. Ik heb verloren. Nu speel ik dat ik dood ben. Madelief, zeven jaar, zit bovenop me. Ze denkt na over hoe ze me weer tot leven kan wekken. Ze weet dat kietelen niet helpt. Even is ze stil. Dan spreekt ze haar magische woord. Ze spelt het bijna en spreekt het met eerbied uit. Zo hoort dat bij toverspreuken: ‘Be-las-ting-terug-gave’.

 

Helemaal verbaasd geef ik mij nogmaals gewonnen en open mijn ogen. Dit meisje verstaat de kunst van het verleiden. Ze heeft gezocht naar wat mij zou uitnodigen om ‘tevoorschijn te komen’. En gevonden.

 

Van binnenuit

Als jij je afvraagt: ‘Waar haalt een meisje van zeven zo’n woord vandaan?’, dan is het antwoord: uit de Donald Duck. Als oom Dagobert niet lachend op de foto wil, bedenken Kwik, Kwek en Kwak dat het woord ‘belastingteruggave’ wel zal helpen.

 

Vandaag ga jij ook weer spreken. Laat het voor de ander een uitnodiging zijn!

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl