Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Waar zijn de vaders?

Emoties
Empathie
Luisteren
Spreken
Verbinding

Als je emotioneel toegankelijk, ontvankelijk en betrokken bent, dan is het voor de ander veilig bij jou.

Met Vaderdag in zicht stel ik tijdens een koffiemoment de vraag aan twee door de wol geverfde moeders: "Wat is de belangrijkste taak van een vader?" De ene antwoordt met "bevestigen", de andere met "er zijn voor zijn kinderen". Ik weet wel een mooi cadeau dat vaders hun kinderen kunnen geven – en dat vrouwen hun man, vriend of partner met Vaderdag kunnen geven :-).

Samendoen

Hij heet Hugo. De illustraties in ons boek ‘Goed voelen’ heeft hij gemaakt. Tijdens zijn letterlijk niet te stuiten creatiewave van astronomische proporties grijpt de inhoud van het boek hem stevig beet. Halverwege stuurt hij ons de volgende mail, met onderstaande foto in de bijlage:

‘Nog even iets heel anders om met jullie te delen. Vorige week heb ik met m’n dochters van bijna 4 en 5,5 jaar kaartjes met de vier basisemoties gemaakt, waarop ze kunnen aangeven hoe sterk ze die voelen. Superleuk (en een klein beetje confronterend) om zo mee bezig te zijn en te bespreken wat je nou eigenlijk voelt. En waar je dat dan voelt, in je buik of in je hoofd?. Dit soort tips over emoties bespreken/ doorvoelen voor jonge kinderen zijn hier altijd welkom!’

Kinderen met emotiekaarten

Emoties bij kinderen

Het is heel belangrijk dat kinderen emoties leren herkennen en er uitdrukking aan leren geven. De beste hulp die je hun daarbij kunt geven is zelf ‘emotioneel aanwezig’ zijn. Als je dat dan ook nog ‘superleuk’ vindt, zoals Hugo, heb je geen extra boeken of tips nodig.

Drie vragen

Relaties zijn in feite emotionele banden. Emoties spelen een grote rol in het creëren, onderhouden en benutten van die banden. In feite stelt je kind (of ieder ander in een relatie met jou) je regelmatig de volgende drie vragen:

 1. Kan ik je bereiken?
  Het gaat er niet alleen om dat je fysiek aanwezig bent, maar ook dat je beschikbaar bent en bereid om contact te maken.
   
 2. Raak ik je? (Volwassener geformuleerd: kan ik erop vertrouwen dat jij je emotioneel open opstelt?)
  Zó afstemmen op je kind dat het merkt dat zijn of haar emoties iets met je doen.
   
 3. Heb je het beste met mij voor?
  Dat wil de ander voelen. Ook als je soms niet kúnt helpen, is dit bijzonder behulpzaam.

Emotioneel aanwezig zijn

Je hoeft er alleen maar te zijn. Maar dan ook echt: emotioneel aanwezig. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je zelf voelt wat er vanbinnen bij jou beweegt. En daar komt de tip voor een vaderdagcadeau voor de vrouwen, vriendinnen en partners: het boek ‘Goed voelen’. Voor je het weet staat er ook bij jou (of je man), net als hier bij mij, een kaartje op het bureau met op de voorkant de tekst: ‘Er is maar één held, papa/mama!’ en op de achterkant: ‘Dankjewel dat je er altijd voor me bent!’

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?