Harry's picture

Samen met plezier ergens naartoe bewegen.

Doe niets waar je geen plezier in hebt!

Emoties
Intrinsieke motivatie
In het najaar van 2017 verschijnt ons boek ‘Goed gevoel’. Deze week werk ik aan hoofdstuk twee. Dat gaat over de link tussen je emoties en dat waar je behoefte aan hebt. Daarvoor dook ik o.a. weer in het gedachtegoed van de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg. Want zijn model voor Geweldloos Communiceren gaat over wat je (1) waarneemt, (2) voelt, (3) nodig hebt en (4) hoe je kunt vragen om datgene wat je leven verbetert. Achter in zijn ‘magnum opus’ lees ik het advies niets te doen waar je geen plezier in hebt. Ik denk: ‘Op dat vlak kunnen veel werkende mensen nog een boel winst behalen!’

Check

Even een ongenuanceerde check - da’s wel passend in een decembermaand waarin we terugkijken op wat we dit jaar weer hebben gepresteerd: Van waaruit heb je gewerkt? Anders gezegd: doe jij je werk vanuit een verlangen om iets bij te dragen? Ik hoop het!

 

Mededogen

Rosenberg heeft het over ‘mededogen’. Da’s een ouderwets woord. Bij hem betekent het ‘de wezenlijke nieuwsgierigheid naar je eigen gevoelens en behoeften en die van de ander’. Daardoor ben je volgens hem in staat om in harmonie en met respect te leven met jezelf, anderen en je omgeving. Klinkt goed, toch? Net als met luisteren begint ook dit ouderwetse mededogen heel dicht bij jezelf!

 

Verlangen

Een belangrijke vorm van mededogen met jezelf bestaat uit het maken van keuzes die voortkomen uit je verlangen om (aan) iets bij te dragen. Dat is wat Rosenberg bedoelt als hij adviseert om niets te doen waar je geen plezier in hebt: werk vanuit je verlangen om iets bij te dragen. En niet vanwege geld, om goedkeuring te krijgen, vanuit schaamte, schuld of plichtsbesef. Omdat het nu eenmaal moet. Doe jij nog dingen in je werk die je niet als plezierig ervaart? Zet die activiteiten op een lijst en maak jezelf niet langer wijs dat je ze moet doen. Kijk of je er ook voor kunt kiezen ze te doen omdat je ze wílt. En als dat niet lukt, stop ermee!

 

Doorzetten

Ik kijk terug op een jaar waarin ik - geplaagd door de pijn van een hernia - zocht naar manieren om te blijven bijdragen. Vaak werd ik door collega’s naar afspraken gereden terwijl ik achter in de Renault langzaam groen werd van misselijkheid. Met elkaar hebben we echt veel plezier gemaakt. Toch heb ik regelmatig gedacht dat dit een vrij lompe manier was om met mezelf om te gaan. Voor mij laat het zien dat we altijd een weg vinden als we handelen vanuit het verlangen om iets bij te dragen.

 

Liefde

Regelmatig bedanken mensen me voor mijn bijdrage. Fijn dat ze dat doen! Ik antwoord dan: ‘Met liefde gedaan’. Een check. Telkens als ik dat zeg, ga ik bij mezelf na of dit ook echt zo is. Hoe meer we met liefde bijdragen, hoe meer werkplezier we hebben. Misschien iets om aan te werken.

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl