Harry's picture

Als je luistert, heb je capaciteit over. Als je die nu eens gebruikt om te ontdekken wat er in het contact met die ander bij jóú vanbinnen allemaal leeft.

Participeren

Luisteren
Communicatie
Verbinding
We hebben communicatie lang bekeken in termen van transmissie. Het communicatieschema, je kent het wel: zender, ontvanger, ruis. Maar je kunt er ook anders naar kijken. Op een manier die niet langer de boodschap, maar de boodschappers centraal stelt. Buitengewoon nuttig!

Onbegrijpelijk

Hij is een vlotte gast met zo’n trendy baardje en drie jonge kinderen. Ik heb hem een dag meegemaakt. Een buitengewoon communicatieve kerel. Maar nu ik hem aan de lijn heb voor de Openingstraining, verbaast hij me. Hij noemt het echte contact ‘lastig’. En vertelt dat hij in dat opzicht op een zoektocht is. Ik geloof mijn oren niet …

 

Zelf echt meedoen

Dat geef ik hem ook terug. Ietwat provocerend vraag ik of hij me kan uitleggen wat ik dan niet goed zie, want ik ervaar hem juist als bijzonder communicatief. Zelfs invoelend, en dat kom je toch niet veel tegen. We gaan samen op weg en leren dit: in veel gesprekken doet hij helemaal niet mee. Wat hem in de weg zit? Zijn eigen opvatting over luisteren. Dat is: alles aan de kant en er volle bak voor de ander zijn. ‘Maar wie is er voor die ander als jij alles in jezelf aan de kant duwt?’, vraag ik hem. Nou, hij in ieder geval niet.

 

Dit helpt

Ik check toch nog even of hij in dit telefoongesprek echt contact ervaart. Gelukkig wel. Ik namelijk ook. Waarom lukt het in dit gesprek dan wel? Omdat hij de uitnodiging voelt om wat er vanbinnen beweegt, in het gesprek in te brengen. Daarom! Hoe zit het bij jou als je naar iemand luistert? Wat heb jij nodig om wat bij jou vanbinnen beweegt, op te merken én te gebruiken om nog beter te luisteren? Zorg dat je meedoet, want luisteren is absoluut geen kijksport.

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Leuk he. Luisteren voor de

Leuk he. Luisteren voor de volle 100.
En vergeten dat dat wat de ander bij jou teweeg brengt nou juist de communicatie bevordert. Dan kun je de juiste vragen gaan stellen.

Mooi geschreven stuk!
Als steeds.
Saskia

Harry's picture

Zo is het en dank je wel voor

Zo is het en dank je wel voor je compliment Saskia!

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl