Harry's picture

Een goed recept voor 2022?!

Nu

Luisteren
In mij zit een grote drang naar voren. In navolging van Joep Schrijvers - in zijn boek 'Het wilde vlees’ - zou ik het gerust een ‘voortstuwingsobsessie’ kunnen noemen. Het tempo is hoog, de richting is vooruit. Een wisseling van jaar helpt me altijd om even stil te staan. Terug te kijken en vooruit te voelen.

Terugkijken

De een-na-laatste wandeling van 2021 is met Ivo. Die heeft 'm duidelijk nog op ‘volle kracht vooruit’ staan. Hij wil wandelen over 2022. Maar ik heb zin om te vertragen. We kiezen om niet voor- maar achteruit te wandelen. We zien een goed jaar waarin heel veel is gebeurd wat ons dankbaar maakt. Een beetje verrast zien we wie er allemaal op ons pad is gekomen en mee wil doen.

 

Vooruit voelen

Mensen die mij goed kennen, weten dat ik ieder jaar een ‘woord’ kies. Iets wat ik het hele jaar meeneem. Als een soort baken. In de kerstvakantie praat ik daarover met een andere vriend. Hij hoort me uitleggen dat ik anders wil omgaan met dat stukje van mij dat ik de ‘adjunct-directeur’ noem. Die ziet altijd halflege glazen: wat er lelijk is, wat krom is, wat niet verbonden is terwijl het dat wel zou moeten zijn. Op zichzelf genomen handig om aan boord te hebben, zo’n adjunct. Maar hij mag niet gaan overheersen, wat hij nu soms nog wel doet. Dus voor 2022 is het woord ‘positiviteit’, vertel ik hem. Op mijn vraag of hij rond de jaarwisseling ook terugkijkt en met een voornemen het jaar in gaat, geeft hij een voor mij verrassend antwoord. Het maakt dat ik met een ander woord het nieuwe jaar in ga (of eigenlijk een combi van twee woorden).

 

Hier draait het om

Hij is niet zo van de voornemens. Reflecteren doet hij gewoon door het jaar heen. Hij is de laatste jaren verschoven van achter- en vooruitkijken naar wat nú is. ‘Wat nu is?’, vraag ik hem. ‘Ja, het enige wat we hebben, is nu. Precies nu is er ruimte voor de vraag: ‘Wat betekent liefhebben hier?’ Dus ik zit hier nu met jou en de vraag is: ‘Hoe kan ik je liefhebben?’

 

Hij is al lang weer weg als de schoonheid hiervan tot mij doordringt. Ik wens jou en mezelf toe dat we in 2022 volop in het nu aanwezig kunnen zijn en daar kunnen liefhebben. Dan gaat het toch ook weer over luisteren.

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Erg mooi inzicht van jouw

Erg mooi inzicht van jouw vriend, Harry! Dank voor het delen. Dit resoneert bij mij, al moet ik er nog even op kauwen (en herkauwen denk ik :-) ) om het op te nemen. Een goed 2022 gewenst! Of moet ik zeggen: een goede dag gewenst :-) ?

Harry's picture

Lekker kauwen, Carine :-) ...

Lekker kauwen, Carine :-) ...

Wat een mooie post. Ik neem

Wat een mooie post. Ik neem 'liefde' voor mezelf en anderen mee in 2022.
Schijnbaar besmettelijk... :)

Harry's picture

Leuk om weer van  je te horen

Leuk om weer van  je te horen Ruud - als er 1 ding besmettelijk is, dan de liefde die uit je voornemens spreekt :-) ... dat wordt een heel mooi jaar!

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl