Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Nu

Luisteren

Een goed recept voor 2022?!

In mij zit een grote drang naar voren. In navolging van Joep Schrijvers – in zijn boek 'Het wilde vlees’ – zou ik het gerust een ‘voortstuwingsobsessie’ kunnen noemen. Het tempo is hoog, de richting is vooruit. Een wisseling van jaar helpt me altijd om even stil te staan. Terug te kijken en vooruit te voelen.

Terugkijken

De een-na-laatste wandeling van 2021 is met Ivo. Die heeft 'm duidelijk nog op ‘volle kracht vooruit’ staan. Hij wil wandelen over 2022. Maar ik heb zin om te vertragen. We kiezen om niet voor- maar achteruit te wandelen. We zien een goed jaar waarin heel veel is gebeurd wat ons dankbaar maakt. Een beetje verrast zien we wie er allemaal op ons pad is gekomen en mee wil doen.

Vooruit voelen

Mensen die mij goed kennen, weten dat ik ieder jaar een ‘woord’ kies. Iets wat ik het hele jaar meeneem. Als een soort baken. In de kerstvakantie praat ik daarover met een andere vriend. Hij hoort me uitleggen dat ik anders wil omgaan met dat stukje van mij dat ik de ‘adjunct-directeur’ noem. Die ziet altijd halflege glazen: wat er lelijk is, wat krom is, wat niet verbonden is terwijl het dat wel zou moeten zijn. Op zichzelf genomen handig om aan boord te hebben, zo’n adjunct. Maar hij mag niet gaan overheersen, wat hij nu soms nog wel doet. Dus voor 2022 is het woord ‘positiviteit’, vertel ik hem. Op mijn vraag of hij rond de jaarwisseling ook terugkijkt en met een voornemen het jaar in gaat, geeft hij een voor mij verrassend antwoord. Het maakt dat ik met een ander woord het nieuwe jaar in ga (of eigenlijk een combi van twee woorden).

Hier draait het om

Hij is niet zo van de voornemens. Reflecteren doet hij gewoon door het jaar heen. Hij is de laatste jaren verschoven van achter- en vooruitkijken naar wat nú is. ‘Wat nu is?’, vraag ik hem. ‘Ja, het enige wat we hebben, is nu. Precies nu is er ruimte voor de vraag: ‘Wat betekent liefhebben hier?’ Dus ik zit hier nu met jou en de vraag is: ‘Hoe kan ik je liefhebben?’

Hij is al lang weer weg als de schoonheid hiervan tot mij doordringt. Ik wens jou en mezelf toe dat we in 2022 volop in het nu aanwezig kunnen zijn en daar kunnen liefhebben. Dan gaat het toch ook weer over luisteren.

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Lees de reacties op dit bericht

Erg mooi inzicht van jouw vriend, Harry! Dank voor het delen. Dit resoneert bij mij, al moet ik er nog even op kauwen (en herkauwen denk ik :-) ) om het op te nemen. Een goed 2022 gewenst! Of moet ik zeggen: een goede dag gewenst :-) ?
Lekker kauwen, Carine :-) ...
Wat een mooie post. Ik neem 'liefde' voor mezelf en anderen mee in 2022.
Schijnbaar besmettelijk... :)
Leuk om weer van je te horen Ruud – als er 1 ding besmettelijk is, dan de liefde die uit je voornemens spreekt :-) ... dat wordt een heel mooi jaar!

Reageren op dit artikel?