Harry's picture

Dit is zeker niet zomaar ‘een Henk’.

Henk

Luisteren
Iedereen is bijzonder. Toch zijn sommigen dat meer dan anderen. In deze blog ‘eren’ wij een vertrokken collega. In de wetenschap dat woorden geen recht doen aan wie hij is, doen we toch een dappere poging. Als aanmoediging voor jou: let goed op wat je in de ander oprecht waardeert én zeg dat dan ook!

Licht geven

‘Die gast moet je echt spreken,’ zei mijn vrouw, ‘hij geeft bijna licht.’ Dat klinkt misschien wat overdreven. Maar ik heb geleerd dat je maar beter naar je vrouw kunt luisteren (geen grap!). Mijn eerste kennismaking met Henk was het in recordtempo verwisselen van een lekke autoband. Bescheiden duidde hij zijn snelheid: gewoon veel geoefend toen hij in Afrika (of was het Zuid-Amerika?) was. Een doorkijkje naar wat later nog beter te zien was: Henk is bescheiden, snel én ondernemend. Hij is op veel plaatsen geweest. Heeft ontzettend veel verschillende dingen ondernomen. Ergens heeft hij de ‘Pippi Langkous-houding’: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Hij is een van die mensen die je vrolijk maken. Eentje die je rustig een flinke klus toevertrouwt.

 

Dankbaar

Toch is wat ik van hem leer (doordat hij het voorleeft) iets heel anders. Dat is: het belang én de praktijk van het ‘dankbaar zijn’. Het goed kijken naar wat er al wél is (en daarmee werken). Van jou Henk, en van niemand anders, heb ik geleerd dat oefenen in dankbaar zijn de weg naar diepe blijdschap (‘vreugde’, zoals jij dat noemt) is. Gast, we missen je zo!

 

Questionable

Voor Ivo ben jij, Henk, een van de meest authentieke mensen die er zijn. Jouw manier van leven is voor Ivo ‘questionable’. Altijd weer dat Engels :-) Ivo bedoelt dat jouw houding vragen oproept als: ‘Hoe doet die gast dat, zó leven?’ en ‘Waar haal je die energie, die drive, die vreugde vandaan?’ Maar ook: je kunt jou alles vragen. En andersom: als vragen uitblijven, ga jij om vragen vrágen. En eerlijk: Henk, je kunt nog beter vragen stellen dan dat je kunt luisteren :-)

 

Zo werken wij samen

Bij ons staat op een half A4-tje hoe we samenwerken. Namelijk: elkaar zien, voor elkaar gaan en van elkaar leren. Daar staat ook op hoe we uit elkaar willen gaan, mocht het zo ver komen. Quote: ‘Als we afscheid van elkaar nemen, zijn we dankbaar voor wat we van elkaar geleerd hebben.’ Als het om jou gaat, is dat een flink understatement, Henk. En fijn om te weten dat dit helemaal wederzijds is. Weet dat je nooit bij ons weg bent, kerel!

 

P.S.

Wat we doen met en voor jonge professionals vind jij, Henk, gewoon te leuk en te waardevol om los te laten. Heel tof dat jij een deel van je vrije dagen gaat gebruiken om betrokken te blijven bij ons werk voor en met young professionals (PLAY)!

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Mooi om weer wat te mogen

Mooi om weer wat te mogen lezen. Het is zeker heeeeel waardevol om te delen naar de ander wat je oprecht waardeert aan die persoon. Het is ook mooi om te zien wat het met die persoon doet als je het deelt. Hoe de ander groeit en straalt na het horen van zo’n boodschap. De laatste tijd doe ik dit ook steeds meer naar vriendinnen tijdens onze wandelingen. De persoon zelf groeit, je vriendschap groeit en het vertrouwen groeit. Ik hoop dat ook zo z’n “pay it forward” effect mag hebben en mensen het steeds meer van elkaar mogen zien en zeggen!

Harry's picture

Ik hoop het met je mee, Wendy

Ik hoop het met je mee, Wendy - en we weten dat het zo werkt :-)

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl