Harry's picture

Luisteren doen we altijd als leerling. De ander is jouw gids in zijn of haar (binnen)wereld.

Luisteren als leerling

Luisteren
Luisterblokkades
Verbinding
Ik denk dat hij de zestig al gepasseerd is. Hij probeert me uit te leggen dat dit niet alleen een voordeel is. Mensen doen vaak een appel op zijn ervaring. Sneller dan hij zelf wil, drukken ze hem in de hoek van adviseur en begeleider. Ik zie het inderdaad verschillende keren gebeuren en begrijp het ook wel. Als ik niet uitkijk, doe ik hetzelfde. Deze man heeft al zo veel gezien en geleerd. Maar als het gaat om luisteren voelt hij zich vooralsnog vooral een leerling.

Jezelf op je donder geven

Daarom meldt hij zich voor de tweede keer in drie jaar aan voor onze zesdaagse. De eerste keer heeft hij ontdekt dat luisteren geen truc is, maar gaat over het beter hanteren van jezelf als instrument. Hij begrijpt het - maar dat begrip zakt moeilijk van zijn hoofd naar zijn lijf, vertrouwt hij me toe. Het blijft voor hem (quote) ‘vooral hard werken en mezelf op mijn donder geven om echt bij de ander te zijn!’

 

Miskennen

Als iemand zo gewelddadig communiceert over een stukje van zichzelf, gaan bij mij de alarmbellen rinkelen. Natuurlijk drukken mensen hem vanwege zijn ervaring snel in een bepaalde hoek. Maar de kern van de zaak ligt niet buiten maar ín hem. Vanbinnen heeft hij dat zachte, veel meer op de relatie gerichte deel van zichzelf nog onvoldoende uitgenodigd.

 

Oprecht waarderen

Grappig: onze kinderen zien het allang. Ze vinden hem een lieve man. Wie helpt hem met evenveel waardering te kijken naar zijn zachte kant als naar zijn inhoudelijke? Iedereen die naar hem luistert! Ieder die erkent dat het prachtig is wat daar óók zit. Net zo lang tot hij zichzelf toestaat om ook dat stukje van zichzelf in het contact met anderen te brengen.

 

Mooi dat je weer meedoet, man! Gelukkig sta je goed voorgesorteerd. Luisteren doen we allemaal als leerling. Want de ander is jouw gids in zijn of haar (binnen)wereld.

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Dankjewel voor het delen. Een

Dankjewel voor het delen. Een mooi begin van de dag!

Harry's picture

Alsjeblieft Petra - doe er je

Alsjeblieft Petra - doe er je voordeel mee: 'De juf/beleidster als leerling'.

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl