Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Beter contact

Communicatie
Emoties
Luisteren
Verbinding

Stel je voor dat jij je energie niet steekt in het wegdrukken van emoties, maar dat je de energie in je emoties juist voor je laat werken.

Michelle en ik werken samen met Wouter, Marco en Tim van Design Studio Bananagun aan een 'Emotie-Wijzer'. Een mooi vormgegeven attribuut dat je helpt om te ontdekken wat je voelt en zo zicht te krijgen op waar je behoefte aan hebt. Elbert en Lieke onderzoeken wat verschillende doelgroepen van dit attribuut vinden. De video hierboven is speciaal voor hun presentaties gemaakt. We kunnen niet wachten om te laten zien hoe gaaf het wordt! Zover zijn we nog niet. Maar deze video delen we alvast.

Betere relaties

Elk contact en iedere relatie verbetert als het je lukt om contact te maken met wat er te voelen is.
Bij jezelf EN bij de ander.

Boordevol emoties

En er is in jouw geval ontzettend veel te voelen. Ook als je aan het werk bent. Niet alleen dingen die je graag wilt voelen, zoals enthousiasme, plezier en zin om aan de slag te gaan. Maar ook allerlei dingen die je liever niet voelt. Irritatie over die collega die de kantjes ervan afloopt. Verdriet om wat je in een zoveelste reorganisatie aan taken en collega’s bent kwijtgeraakt. Of schaamte omdat je iets wel zou willen inbrengen, maar het niet goed durft. Ze zullen wel denken …

Het staat de hele dag stijf van de emoties. En wij merken dat veel professionals de handen vol hebben aan het niet voelen van wat er wél is. Maar dat is een fikse klus. Omdat emoties boordevol energie zitten, krijg je ze niet zomaar weggedrukt. Je voelt je boos, maar je denkt: laat ik dat maar wegstoppen, anders loopt het uit de hand. Maar al denk je dat je het ‘veilig’ heb weggestopt, het floept er op een onbewaakt moment toch uit. En dan ook nog op een manier waarvan jij denkt: zie je wel, daarom stopte ik het weg!

Niet wegdrukken, maar benutten

Stel je nu eens voor dat je geen energie stopt in het wegdrukken van wat er te voelen is, maar dat je juist de energie die er in je emoties zit volop gebruikt om je werk te doen … Dat lijkt ons een stuk efficiënter. En dan bedoelen we niet dat jij je lekker emotioneel laat gaan. Dat jij jouw emoties er als een soort diarree uit laat lopen. We bedoelen dat je contact maakt met de emoties die er bij je te voelen zijn. En dat je bepaalt hoe je de energie die erin zit, kunt gebruiken voor de doelen die je op dat moment hebt. Het is niet voelen óf denken. Maar juist voelen én denken.

Waarom is dat zo belangrijk? Als jij wilt weten waar je in een situatie behoefte aan hebt, hoef je maar één ding te doen: voelen wat er is. Voelen wat er is, is weten wat je wilt. Hoe beter je het lukt om te voelen, hoe beter je weet waar je behoefte aan hebt. En als je dat weet, kun je daarvoor zorgen. Of mensen vragen je te helpen.

Behoefte kennen

Stel je voor dat jij contact maakt met wat er bij jou en bij een ander te voelen is. Dan krijg je zomaar zicht op waar jij en die ander behoefte aan hebben. Wat als die ander een klant is? Of een collega? Of je echtgenoot? Dan is het toch goud om te weten hoe die ander zich voelt en waar die ander dus behoefte aan heeft?

Dus ieder contact, elke relatie verbetert als het je lukt om contact te maken met wat er te voelen is. Bij jezelf en bij de ander. Wij hebben iets moois gemaakt wat je daarbij kan helpen. En ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt!

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?