Harry's picture

Echt (thuis)werk gaat verder dan naar een laptop turen, zoals een klant dat deze week noemde. Vind elkaar en maak er samen iets moois van.

Zin?

Luisteren
Spreken
Intrinsieke motivatie
Wat een heerlijke zomer is dit. Hij lijkt voorbij nu we weer aan het werk gaan. Voor mij toch wel een beetje een spannend moment. Niet per se omdat het najaar zo vol is met door COVID-19 doorgeschoven werk. Ook niet omdat het met een beetje pech om dezelfde reden zo weer uit de agenda kan verdwijnen. Maar omdat weken het buiten zijn me zó goed heeft gedaan dat ik niet zeker weet of ik hier wel zin in heb. ‘Als je geen zin hebt, dan moet je maar zin maken’, hoor ik mijn moeder nog zeggen. Heb jij zin om weer aan het werk te gaan?

Weerzin

Ik mag op audiëntie komen bij een grote afdeling van een gemeente. De reorganisatie die twee jaar lang zorgvuldig is voorbereid, is daar vanaf 1 juni een feit. Even leek het alsof de ‘vibe’ goed was. Zo van ‘met elkaar de schouders eronder’. Maar al snel verviel een grote groep mensen in sabotagegedrag: sarcastische grappen, smoesjes, roddel, vertragen, pesten, slecht of niet communiceren et cetera. Vijf van de zes teammanagers zijn nieuw. Alle zes worden ze door een deel van hun team opzettelijk tegengewerkt. Wat nu?

 

Ontspanning

Op de vraag wat ze nu van mij verwachten in dit gesprek, is het antwoord: ‘Graag jouw visie op dit verhaal.’ Als ik aangeef dat het me niet zo wijs lijkt om op basis van een half A4-tje met aantekeningen wat te roepen, nodigen ze me uit om hen dan toch vooral te bevragen. Dat doe ik. Én: met plezier. Niet met een beetje, maar met een boel plezier. Sterker nog, ik voel me helemaal in mijn element. Ik geef wat ik heb met de korte broek al in de tas, omdat ik na het gesprek lekker doorfiets naar een collega die in dezelfde gemeente zijn net gekochte huis aan het verbouwen is. Het gaat goed. Mijn vier gesprekspartners geven aan dat ze hier echt wat aan hebben. Dat is fijn. Tegelijk gebeurt er iets wat voor mij ook belangrijk is: ik voel dat dit me past. Dat ik er gewoon weer zin in heb. Gelukkig!

 

Werkplezier

Met de in de parkeergarage aangetrokken korte broek aan fiets ik in het zomerzonnetje over een dijk naar het nieuwe huis van mijn collega Henk. Het is me bij binnenkomst direct duidelijk dat het om een grondige verbouwing gaat. De zes mensen die in het huis bezig zijn, zitten helemaal onder het stof. De eerste die ik tegenkom, heeft twee glunderende ogen boven een stofkapje en is duidelijk de zeventig gepasseerd. Als ze me ziet, stopt ze even met het schuren van de deurpost en vraagt wie ik ben. Daarna stelt zij zich voor. Ze blijkt de oma van Henk. Iets verderop is ook haar man druk aan het klussen. Werkplezier is zoiets moois. Als je er zin in hebt hoef je ook niet te stoppen als je de zeventig gepasseerd bent, toch? Maak iets moois van je werk dit najaar!

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Dank harry. Ik mag nog een

Dank harry. Ik mag nog een week kamperen in west friesland maar herkende het ‘geenzingevoel’ al in mijn buik. Dit geeft weer goede moed

Harry's picture

Kamperen ... is dat zo leuk

Kamperen ... is dat zo leuk omdat we het af en toe doen, of is het een manier van leven (dichter bij de natuur) die ons beter past?

Hai Harry,

Hai Harry,

Wat heb je de overgang van buiten en vrij zijn naar weer aan het werk prachtig verwoord. Ik herken de weerzin tegen achter de computer zitten, maar gelukkig ook het plezier om de dingen die echt bij me passen weer op te pakken. Fijn om ZIN te voelen :-)
Dankjewel voor je spiegel!
Els

Harry's picture

Dank voor je compliment, Els

Dank voor je compliment, Els en blijf het plezier en wat echt bij je past voeden ...

ik schrok dit jaar ervan dat

ik schrok dit jaar ervan dat het geen zin gevoel sterker was dan ooit. Ik zoek nog naar verklaringen. Corona? Ach misschien maar eens niet analyseren maar -desnoods als olietanker- de wending gewoon maken. Maar wat helpt het om te lezen dat je niet de enige bent. Succes allemaal

Harry's picture

Hoi Marijn - we zijn zeker

Hoi Marijn - we zijn zeker niet de enige, maar met miljoenen in dit land, daar ben ik wel van overtuigd ... er klopt iets niet aan het werk zelf en soms ook niet aan hoe we erin staan. Ik begrijp je 'gewoon meer weer een paar weken gaan dan varen we weer'. Zoek het goede :-)

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl