Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Licht leven

Emoties
Luisteren

Een oneliner die gisteren is blijven hangen: 'Haast is een ontregeld hart’.

Ik weet ook wel dat wij niet dartel als een veulentje door ons leven springen. Er is genoeg wat het af en toe zwaar maakt. Toch kun jij veel doen om lichter door het leven te gaan. Gisterenavond was ik samen met ruim 600 anderen te gast bij collega Michelle. Zij blijft zich met haar Nieuw-Zeelandse achtergrond verbazen over de Nederlandse (werk)cultuur met haar stress en burn-out. Ik heb geluisterd zonder aantekeningen te maken, dus ik geef door wat is blijven hangen. Drie dingen die je kunnen helpen om lichter door het leven te gaan.

  1. Koester je enthousiasme
    Geen idee of jij veel ‘moet’. De meeste mensen die ik tegenkom wel. Zou je daar ook ‘willen’ van kunnen maken? Voorbeeld: ‘Ik moet naar mijn schoonmoeder. Oh nee: ik moet niks meer. Ik wíl naar mijn schoonmoeder! Wil ik dat?’ Als het antwoord ‘nee’ is, zou je dan kunnen uitbesteden wat je moet maar niet wilt? Of het zo kunnen inrichten dat het voor jou zo aangenaam mogelijk is? Voor wie durft: vraag iemand in je omgeving om jou iedere keer te corrigeren als jij het werkwoord ‘moeten’ gebruikt (tieners zijn daar goed in). Of nog stoerder: verwijder voor een periode van een maand alle moet-klussen uit je leven. Belangrijk daarbij is dat jij je deze keuzes echt toe-eigent, ze echt van jou maakt. Het gaat niet om het elimineren van al het moeten uit je leven, maar om het ontdekken van wat je echt wilt en het maken van ruimte daarvoor. Zo van: ‘Ik heb er zin in en zie de zin ervan in’. Own your own choices.
     
  2. Manage je energie
    Pak je pop-ups aan. Zorg voor een schoon bureau en een schoon hoofd. Zodat je ruimte hebt en open kunt staan. En leer jezelf kennen als het gaat om wat je optimale spanningszone is. Niet te lang te actief, zodat je niet wegzakt in passiviteit, moeheid en futloosheid.
     
  3. Ontwar je emoties
    Sluit vriendschap met je lichaam. Leer het kennen als iets dat je helpt om te ontdekken wat je wilt. Leer de taal de taal – het fluisteren – van je lichaam kennen het fluisteren de taal – het fluisteren – van je lichaam kennen van je lichaam kennen. Het leert je wat er in elke situatie op het spel staat en waar je behoefte aan hebt. Het brengt je de energie om passende actie te ondernemen en is heel behulpzaam in het werkelijk contact maken met anderen.

Moeiteloos kunnen we het niet maken, wel lichter.

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?