Harry's picture

Een oneliner die gisteren is blijven hangen: 'Haast is een ontregeld hart'.

Licht leven

Luisteren
Emoties
Ik weet ook wel dat wij niet dartel als een veulentje door ons leven springen. Er is genoeg wat het af en toe zwaar maakt. Toch kun jij veel doen om lichter door het leven te gaan. Gisterenavond was ik samen met ruim 600 anderen te gast bij collega Michelle. Zij blijft zich met haar Nieuw-Zeelandse achtergrond verbazen over de Nederlandse (werk)cultuur met haar stress en burn-out. Ik heb geluisterd zonder aantekeningen te maken, dus ik geef door wat is blijven hangen. Drie dingen die je kunnen helpen om lichter door het leven te gaan.

1. Koester je enthousiasme

Geen idee of jij veel ‘moet’. De meeste mensen die ik tegenkom wel. Zou je daar ook ‘willen’ van kunnen maken? Voorbeeld: ‘Ik moet naar mijn schoonmoeder. Oh nee: ik moet niks meer. Ik wíl naar mijn schoonmoeder! Wil ik dat?’ Als het antwoord ‘nee’ is, zou je dan kunnen uitbesteden wat je moet maar niet wilt? Of het zo kunnen inrichten dat het voor jou zo aangenaam mogelijk is? Voor wie durft: vraag iemand in je omgeving om jou iedere keer te corrigeren als jij het werkwoord ‘moeten’ gebruikt (tieners zijn daar goed in). Of nog stoerder: verwijder voor een periode van een maand alle moet-klussen uit je leven. Belangrijk daarbij is dat jij je deze keuzes echt toe-eigent, ze echt van jou maakt. Het gaat niet om het elimineren van al het moeten uit je leven, maar om het ontdekken van wat je echt wilt en het maken van ruimte daarvoor. Zo van: ‘Ik heb er zin in en zie de zin ervan in’. Own your own choices.

 

2. Manage je energie

Pak je pop-ups aan. Zorg voor een schoon bureau en een schoon hoofd. Zodat je ruimte hebt en open kunt staan. En leer jezelf kennen als het gaat om wat je optimale spanningszone is. Niet te lang te actief, zodat je niet wegzakt in passiviteit, moeheid en futloosheid.

 

3. Ontwar je emoties

Sluit vriendschap met je lichaam. Leer het kennen als iets dat je helpt om te ontdekken wat je wilt. Leer de taal - het fluisteren - van je lichaam kennen. Het leert je wat er in elke situatie op het spel staat en waar je behoefte aan hebt. Het brengt je de energie om passende actie te ondernemen en is heel behulpzaam in het werkelijk contact maken met anderen.

 

Moeiteloos kunnen we het niet maken, wel lichter.

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Mooi geschreven! Van moeten

Mooi geschreven! Van moeten naar willen, het klinkt allemaal zo gemakkelijk nu nog toepassen. Wat ik nu mee neem? Ik ga even luisteren naar het gefluister van mijn lichaam en doen wat ik van huis uit nooit heb mee gekregen: niks doen! (Volg je kwispel.)

Harry weer bedankt.

Harry's picture

Blijkbaar werkt het voor jou

Blijkbaar werkt het voor jou nu even zo makkelijk als het ook klinkt. Van moeten naar willen lijkt nu voor jou een kwestie van je kwispel volgen, naar je lichaam luisteren en daar passende consequenties aan verbinden: niets doen. Lekker man!

Haast is een ontregeld hart -

Haast is een ontregeld hart - Prachtig weergegeven hoe je voor je hart kunt zorgen en kunt onthaasten! Het was een prachtige avond en heerlijk om jou artikel te lezen als 'naslagwerk' (naast mijn eigen aantekeningen ;-).

Harry's picture

:-)

:-)

Toen je vanmiddag bij de

Toen je vanmiddag bij de workshop vertelde over de uitspraak van je Nieuw Zeelandse collega "kop zonder kip" dacht ik: "Dat klinkt als iets wat ik Michelle v Dusseldorp wel heb horen zeggen tijdens een presentatie." Nieuwsgierig naar meer van jullie werk zag ik op de site dat het inderdaad om Michelle gaat. Grappig.

Wat me vandaag vrolijk maakte bij het doen van de oefening was de gewaarwording dat deze oefening "goed te doen was". 2 jaar geleden had ik ongetwijfeld naar een leeg blaadje zitten staren (en het bovendien een idioot gebeuren gevonden hebben, waar uiteraard een andere 'stem' onder zat). Blij met m'n groei naar meer inzicht in m'n eigen binnenwereld. En een onverwacht iets dat ik me daar vandaag bewust van mocht worden, op een netwerkbijeenkomst.
Veel succes en plezier met jullie werk!

Wat weer een heerlijke

Wat weer een heerlijke bijdrage, van moeten naar willen. Ik ben me er van bewust dat ik vaak het woord moeten gebruik en ben aan het oefenen met willen. De fluisteringen van je lichaam opmerken, niet altijd eenvoudig om dat echt te doen, maar als dat lukt voelt het wel goed. Nu nog een plan maken voor de pop-ups, komt goed! Bedankt Harry.

Harry's picture

Zet 'em op Emmy, ik proef dat

Zet 'em op Emmy, ik proef dat je echt wilt :-)

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl