Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Je lichaam liegt nooit

Communicatie
Emoties
Luisteren
Verbinding

Als we onze emoties negeren, dan negeren we ons lichaam.

Werkende mensen doen het meeste wat ze doen met hun hoofd. De rest van het lichaam doet eigenlijk niet mee. Ook luisteren doen we veelal met ons hoofd. Dat is jammer, want juist de rest van ons lichaam staat stijf van de ‘sensoren’. En wat het lichaam waarneemt, kun je maar beter voor waar nemen. Want je lichaam liegt nooit!

Frisse tegenzin

Allerlei mensen vertrouwen me de afgelopen weken lachend toe dat ze ‘met frisse tegenzin’ weer aan het werk zijn gegaan. Hun lach doet me denken aan de titel van een boek dat ik voor mijn Nederlandse literatuurlijst las: ‘Snikken en grimlachjes’. Maar wat als we die tegenzin (als die er al is) nu eens niet weglachen, maar welkom heten?

Energie en richting vinden

Naarmate hij meer vertelt, verandert zijn bedenkelijke blik in een vies gezicht. Hij is al best lang hoogleraar. Hij heeft de hele cyclus nu drie keer doorlopen. Eigenlijk heeft hij het wel gezien. Het liefst zou hij teruggaan naar de inhoud. Vooral de administratieve, personele en financiële rompslomp, toch algauw verantwoordelijk voor 50 procent van zijn gemiddeld 70-urige werkweek, kan hem gestolen worden. Terwijl hij het me vertelt, kan ik zijn walging in mijn buik voelen. Omdat deze man ook het merendeel met zijn hoofd doet en zijn weerzin niet echt durft toe te laten, blijft hij al jaren in rondjes denken zonder echt in beweging te komen. Ik help hem voelen aan zijn weerzin en opeens wordt hij proactief: hij maakt een plan en gaat ermee aan de slag. Zegt hij. Als het hem lukt om in contact te blijven met zijn gevoel, geloof ik het ook.

Bodily maps of emotions

In 2014 leggen onderzoekers enkele honderden Finnen, overwegend jonge vrouwen, allerlei vragen voor over de plek in hun lichaam waar ze de verschillende emoties voelen. Door op de computer lichaamssilhouetten in te kleuren, krijgen veel emoties zo hun eigen ‘lichamelijke sensatiekaart’. Ze herhalen hun experimenten in Zweden en Taiwan en dat levert vergelijkbare kaarten op. Blijkbaar voelen we (al zijn er natuurlijk persoonlijke variaties mogelijk) dezelfde emoties op dezelfde plaatsen in ons lichaam.

Je lichaam liegt nooit

Op deze plekken voelen mensen gemiddeld genomen hun verschillende emoties. Geel en rood duiden op extra activiteit, blauw op een verminderd gevoel, zwart is neutraal. Bij emoties die om toenadering vragen (zoals agressie en verliefdheid) zie je een sterk verhoogde activiteit in armen en bovenlichaam. De meeste positieve emoties (geluk, plezier) verhogen het gevoel in grote delen van het lichaam. Walging geeft een verhoogde activiteit in het spijsverteringsstelsel. Schaamte geeft gloeiende wangen. Bij verdriet merken mensen verminderde energie in de ledematen.

Luisteren naar gevoel

‘Emoties veranderen niet alleen onze mentale, maar ook onze fysieke toestand’, stelt assistent-professor Lauri Nummenmaa vast. ‘Zo bereiden ze ons voor op het snel handelen in gevaar, maar ook op kansen die zich voordoen, zoals plezierig contact.’ Laat dat ons aanmoedigen om te verkennen, tot we herkennen en erkennen wat wij zelf - en anderen - voelen. Want als we onze emoties negeren, dan negeren we ons lichaam. We rusten niet uit omdat we onze moeheid niet voelen, we blijven doorgaan in wat niet goed voor ons is omdat we de walging wegredeneren, we vinden geen nieuwe weg omdat we het verdriet niet toelaten et cetera. Je lichaam liegt nooit. Luister ernaar!

Leer luisteren naar je lichaam

Wil je leren luisteren naar je lichaam? Tijdens onze Openingstraining Harthorend doen we een aantal oefeningen om uit te zoeken wat er bij jou van binnen gebeurt. Ben je benieuwd of deze training wat voor je is? Plan dan een gratis proefsessie in.

Plan gratis proefsessie in

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?