Harry's picture

Het verschil tussen functioneren en floreren ligt in de aandacht waarmee we leven en werken.

Werkezel

Luisteren
Intrinsieke motivatie
Hoe ga jij om met de groeiende stroom aan info, eisen en verwachtingen die dagelijks op je afkomt? Ik (in ieder geval in Q4 van 2017) niet goed. Dit jaar gaat het anders worden. Namelijk: minder druk. ‘Ja, ja’, denk je misschien, ‘dat heb ik me ook weleens voorgenomen’. En je hebt gelijk. Het is gemakkelijk om druk te zijn. Dan hoef je niet te kiezen en ook niet mínder te doen. Drukte helpt om uit te stellen wat je eigenlijk moet doen en werkt statusverhogend. Het is verslavend. Trouwens, bijna alle anderen zijn ook druk. Dus wat gaat mij (en jou, als je ook wilt) dan helpen om het anders te doen?

Timemanagement helpt niet

Hoe beter ik mijn tijd plan en manage, hoe voller mijn agenda raakt. Ik word efficiënter, daardoor verzet ik meer werk en zo maak ik het nóg drukker. Een absolute leestip in dit opzicht is het boek ‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe. Als je geen tijd hebt om het te lezen: deze blog is een soort minisamenvatting. Crabbe adviseert om niet te proberen nog meer te doen. Maar juist minder – en dat béter te doen. Ook onze prehistorische definitie van geluk mag wat hem betreft op de schop. Laten we meer (of weer) mikken op relaties, persoonlijke groei en het leveren van een betekenisvolle bijdrage aan de gemeenschap.

 

Beheersen door loslaten

‘Van wie is jouw leven?’ Die vraag stel ik regelmatig aan de ondernemers met wie ik wandel. Ook zij zijn vaak de grip op hun eigen leven kwijt. Volgens Crabbe begint beheersing – paradoxaal genoeg – met de bereidheid om je behoefte aan controle los te laten en moeilijke beslissingen te nemen. Kiezen waar jij je aandacht aan besteedt – en waaraan niet. Dat levert lastige confrontaties op, ontdek ik in de eerste weken van dit nieuwe jaar. Die je dan niet uit de weg moet gaan. Om zo je leven stapje voor stapje terug te winnen.

 

Eigenheid

Ik ga dit jaar dus niet inzetten op meer productie, maar op eigenheid. Het voelt als een risico, maar ik kies ervoor – tegen wat vandaag de dag de norm is – te gaan voor een minder hectisch leven. Vraag me er gerust naar als je me tegenkomt. Ik ben veel te vinden in het Edese bos of op de Ginkelse hei. Makkelijk zal het niet zijn. Er blijft veel wat de aandacht vraagt en de meeste dingen zie ik als een kans om een betekenisvolle bijdrage te leveren. Ik werk heel graag, maar ben geen ezel. Jij?

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Hey Harry, bedankt hè?

Hey Harry, bedankt hè? pfffffffff.... en dan moet ik hieronder nog klikken op 'ik ben geen robot' (nou zo voelt het soms wel). Blij te lezen dat meer mensen het proberen (en soms falen).

Harry's picture

Alsjeblieft ... gaan we samen

Alsjeblieft ... gaan we samen (met vallen en opstaan) voor een minder druk leven?

Mooi Harry, weer helemaal

Mooi Harry, weer helemaal raak wat mij betreft! Ondanks dat het geschetste doel inderdaad duidelijk en overtuigend is, blijft het bewust kiezen waar je aandacht op te richten, continue een uitdaging. Dus, in de gedachten van de Winterspelen: "Elke trainingsronde is er één :-)". Alleen dat geeft al betekenis.

Harry's picture

We blijven oefenen Bertil!

We blijven oefenen Bertil!

Mooi Harry, van 'moeten' naar

Mooi Harry, van 'moeten' naar 'willen' ;-). Ik doe met je mee!

Harry's picture

En ook de verschuiving van

En ook de verschuiving van 'moeten' naar 'willen' is niet zonder risico's. Er is zo veel dat ik wil ... Bij jou is dat vast niet anders. Kiezen dus! Een zoen van een oen ...

Ja, ik doe mee. Op naar

Ja, ik doe mee. Op naar minder druk, meer tijd... heerlijk lijkt me dat

Harry's picture

Vandaag beginnen en niet meer

Vandaag beginnen en niet meer stoppen - zo dadelijk lekker Sven Kramer naar goud zien schaatsen :-)

Graag breng ik een recent

Graag breng ik een recent verschenen publicatie van mij onder je aandacht. Het handelt over de 'Tijd'. De Tijd is een onderwerp dat m.i. maatschappelijk relevanter is dan menigeen beseft: we leven als westerling naar de klok. Maar dat gangbare collectieve beeld van de Tijd is veel te eenzijdig en beperkt. Dat beeld behoeft dan ook grondige verruiming. Daarom stuur ik je hierbij de link naar de gratis PDF:

http://toegang.kb.nl/dram/service/publication/file/IP1550490560256-CF155...

Veel leesplezier en hartelijke groet,
Herman

Harry's picture

Dank je wel Herman - op de

Dank je wel Herman - op de een of andere manier krijg ik de link helaas niet open, maar ik denk dat je me wijst op iets wat we bij de Nederlandse filosoof Joke Hermsen in haar boek 'Stil de tijd' ook vinden. Het valt niet mee, zeg ik uit persoonlijke ervaring, om bij de perceptie van kloktijd weg te komen - vooral niet als de hele omgeving op basis daarvan is ingericht en handelt.

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl