Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Werkezel

Intrinsieke motivatie
Luisteren

Het verschil tussen functioneren en floreren ligt in de aandacht waarmee we leven en werken.

Hoe ga jij om met de groeiende stroom aan info, eisen en verwachtingen die dagelijks op je afkomt? Ik (in ieder geval in Q4 van 2017) niet goed. Dit jaar gaat het anders worden. Namelijk: minder druk. ‘Ja, ja’, denk je misschien, ‘dat heb ik me ook weleens voorgenomen’. En je hebt gelijk. Het is gemakkelijk om druk te zijn. Dan hoef je niet te kiezen en ook niet mínder te doen. Drukte helpt om uit te stellen wat je eigenlijk moet doen en werkt statusverhogend. Het is verslavend. Trouwens, bijna alle anderen zijn ook druk. Dus wat gaat mij (en jou, als je ook wilt) dan helpen om het anders te doen?

Timemanagement helpt niet

Hoe beter ik mijn tijd plan en manage, hoe voller mijn agenda raakt. Ik word efficiënter, daardoor verzet ik meer werk en zo maak ik het nóg drukker. Een absolute leestip in dit opzicht is het boek ‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe. Als je geen tijd hebt om het te lezen: deze blog is een soort minisamenvatting. Crabbe adviseert om niet te proberen nog meer te doen. Maar juist minder – en dat béter te doen. Ook onze prehistorische definitie van geluk mag wat hem betreft op de schop. Laten we meer (of weer) mikken op relaties, persoonlijke groei en het leveren van een betekenisvolle bijdrage aan de gemeenschap.

Beheersen door loslaten

‘Van wie is jouw leven?’ Die vraag stel ik regelmatig aan de ondernemers met wie ik wandel. Ook zij zijn vaak de grip op hun eigen leven kwijt. Volgens Crabbe begint beheersing – paradoxaal genoeg – met de bereidheid om je behoefte aan controle los te laten en moeilijke beslissingen te nemen. Kiezen waar jij je aandacht aan besteedt – en waaraan niet. Dat levert lastige confrontaties op, ontdek ik in de eerste weken van dit nieuwe jaar. Die je dan niet uit de weg moet gaan. Om zo je leven stapje voor stapje terug te winnen.

Eigenheid

Ik ga dit jaar dus niet inzetten op meer productie, maar op eigenheid. Het voelt als een risico, maar ik kies ervoor – tegen wat vandaag de dag de norm is – te gaan voor een minder hectisch leven. Vraag me er gerust naar als je me tegenkomt. Ik ben veel te vinden in het Edese bos of op de Ginkelse hei. Makkelijk zal het niet zijn. Er blijft veel wat de aandacht vraagt en de meeste dingen zie ik als een kans om een betekenisvolle bijdrage te leveren. Ik werk heel graag, maar ben geen ezel. Jij?

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?