Harry's picture

Als je in het contact met de ander niets kunt oplossen, dan nog is luisteren meer dan de moeite waard. Blijf erbij!

Weer iemand niet geholpen

Luisteren
Soms voel je zoveel onmacht in het contact met de ander. Je wilt helpen, maar je weet niet hoe. Je luistert met alles wat in je is, maar meer heb je niet te bieden. Vergis je niet: dat is al heel veel. Het erkennen van wat je hoort, aanvoelt en begrijpt, doet de ander bijzonder goed.

Mooi mens

Mijn respect voor hem is groot. In de intakewandeling en in de training heb ik hem leren kennen als een mooi mens. En ik niet alleen. Ook zijn collega’s achten hem hoog. Zelf kijkt hij daar, zoals wel vaker het geval is, heel anders naar. Een bescheidenheid die hem ergens ook siert.

 

Dichtbij komen

Na drie dagen trainen is het tijd voor de ‘tussentake’. We vinden een bovenkamertje waar we ongestoord kunnen praten. Ik ga op de grond zitten (want er staat geen stoel die bij mijn rug past). Hij ook. Het voelt dichtbij. Zeker als hij zijn worstelingen begint te delen. Ik luister met alles wat ik in me heb. Verplaats me in hoe het voor hem moet zijn. Help hem zoeken naar waar hij behoefte aan heeft. Maar tijdens het luisteren groeit bij mij een gevoel van onmacht. Deze man kan ik niet helpen.

 

Voelen aan onmacht

Machteloosheid is niet de fijnste emotie om te voelen. Maar ik heb geleerd dat voelen aan onmacht je flexibel maakt. Datgene wat niet meer kan, probeer je ook niet langer. Je gaat op zoek naar wat wél kan. Luisteren kan wel. Dus blijf ik dat doen. Toch maak ik aan het eind van het gesprek een kapitale fout. Ik zeg: ‘Zo, weer iemand niet geholpen …’

 

Erkenning geven

Dat maakt hem boos. Hij vindt dat een volkomen onterechte opmerking. Een miskenning. Hij heeft het heel anders ervaren. Daarom laat hij mij er niet mee wegkomen. Het gesprek heeft hem veel gegeven. Wat precies, dat zet hij voor me op een rijtje. Dat maakt me beschaamd over mijn opmerking. Maar ook heel blij met deze ontmoeting. Het valt niet mee als we iets niet kunnen oplossen of iemand niet kunnen helpen. Maar als we de machteloosheid kunnen verduren, dan kunnen we erbij blijven en is de ander even niet alleen met zijn of haar worsteling.

 

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Wat fijn om dit te lezen, het

Wat fijn om dit te lezen, het gevoel van machteloosheid overkomt mij ook wel eens, dit verhaal bevestigt mooi hoe dit niet in de weg hoeft te staan. Dank!

Harry's picture

Mooi - we laten het niet in

Mooi - we laten het niet in de weg staan en blijven erbij!

Er zijn dus, dat is wat je

Er zijn dus, dat is wat je wel deed.

Harry's picture

Dat is telkens de oefenen,

Dat is telkens de oefenen, Ludo - om er echt gewoon te zijn ... fijne feestdagen!

Harry, mooie ontboezeming. Ik

Harry, mooie ontboezeming. Ik denk dat iedere coach/therapeut dit gevoel herkent. Verplichte kost voort elke opleiding wat mij betreft.
Mooi woord trouwens 'tussentake'. Houd ik erin.

Harry's picture

Ha die Hans - thx voor je

Ha die Hans - thx voor je reactie en fijne dagen!

Ja, wauw. Simpelweg aanwezig

Ja, wauw. Simpelweg aanwezig zijn bij het verhaal van die ander kan dus al zo’n enorm verschil maken! Inspirerend verhaal, Harry.

Harry's picture

Laten we er in 2020 zo zijn

Laten we er in 2020 zo zijn Erica ...

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl