Harry's picture

Surf op je emoties: voel en gebruik de energie en richting van emoties om naar je doel toe te bewegen, zónder dat je stopt met denken.

Surfen op emoties

Luisteren
Spreken
Emoties
In gesprek met anderen is er vaak veel te voelen. Da’s niet altijd handig. Want die emoties willen je in beweging brengen. Maar hoe meer het er zijn, hoe tegenstrijdiger het soms vanbinnen lijkt. Waar de ene emotie je naar de ander toe doet bewegen, vertelt een andere je juist het contact te mijden. Hoe ga jij om met mixed feelings?

Gemengde gevoelens

Ze is een innemende vrouw. De uitdaging die haar is toevertrouwd, is enorm: zoeken naar manieren om de komende jaren honderden mensen aan te nemen en goed te begeleiden. Ik begrijp wel dat zij iemand is die je voor een boodschap kan sturen. Ze vertelt hoe ze al maanden aan het zoeken is naar de juiste handvatten. En dat de uitdaging waar ze voor staat, alle facetten van de organisatie raakt. Wij vinden het leuk dat we met haar mee mogen zoeken. Vanbinnen voel ik van alles bewegen. Maar niet per se dezelfde kant op.

 

Doorvoelen

Ik voel dat ik enthousiast onze hulp aan wil bieden, zeker als ze aangeeft dat ze de neiging heeft om alles naar zichzelf toe te trekken. Maar iets in haar verhaal maakt dat ik op mijn hoede ben. Zelf gaat zij binnen deze organisatie namelijk uiterst behoedzaam te werk. Ook schaam ik me ergens om al binnen drie kwartier ongevraagd met een oplossingsrichting te komen. Ze zal wel denken. Zelf is ze al maanden bezig. Dus als ik nu mijn diensten aanbied, kan het weleens misgaan. Misschien stroomt het gesprek dan niet langer zoals het nu doet.

 

Erin stappen, niet erin trappen

Ergens ergert de situatie mij ook. Dit is blijkbaar een plek waar je alleen voorzichtig kunt bewegen! Die ergernis kan ik gebruiken om precies te doen waar ik bang voor ben. Namelijk: een opdracht vragen. Gaat het mis? Dan werken we toch gewoon níét op deze plek waar je zo voorzichtig moet zijn?! Zo helpt het voelen aan mijn weerzin en ergernis mij om voorbij mijn angst te komen en te bewegen richting een opdracht.

 

Ik zeg: ‘Wat ik nu ga zeggen vind ik spannend. Misschien vind jij het veel te kort door de bocht. Maar zou het niet leuk en goed zijn als jij ons laat helpen bij het vinden van de handvatten die je zoekt?’

 

Dat had beter gekund

Had ik dat maar gezegd! Achteraf is het altijd makkelijker om te zien wat je had moeten doen. In het echte gesprek zei ik: ‘Als je over een paar maanden klaar bent met zoeken, bel ons dan voor die delen van de route waarin contact belangrijk is. We helpen je graag.’ Toch blijft het zinvol om terug te kijken op zo’n gesprek. Dan leer je waarom het gaat zoals het gaat. En ook: wat je de volgende keer nodig hebt om het beter te doen.

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Heel herkenbaar! Dank je voor

Heel herkenbaar! Dank je voor het delen.
Ik hoor je vragen: wat is voor jou herkenbaar Gerdien? Nou, het in het moment veel voelen alle kanten op en pas na afloop en reflectie goed helder hebben wat het mooiste was geweest wat ik had kunnen zeggen of vragen (vaak is het een open vraag). Ik oefen op twee manieren: als ik pas na afloop doorheb wat ik had kunnen zeggen of vragen, probeer ik er op terug te komen, als het nog relevant is, of in een nieuwe situatie/contact. Als ik me in het moment bewust ben van mijn zoektocht, probeer ik dát in te brengen om te vertragen en o.a. tijd voor mezelf te creëren om (weer open) te kunnen luisteren naar mezelf én de ander.

Harry's picture

Lekker bezig Gerdien - we

Lekker bezig Gerdien - we zitten op dezelfde route!

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl