Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Wandelende uitnodiging

Empathie
Luisteren

Aanvoelen is ook luisteren. Jij kunt dat. Doe het maar!

De Luisterlijn vroeg me onlangs om een paar vlogs te maken. Voor hun campagne ‘De kunst van het luisteren’. Ik was nog geen vlogger en bovendien niet goed met techniek. Na uitgebreide instructie van mijn jongste twee dochters ben ik aan de slag gegaan. Vloggen helpt wel om de kern van waar je mee bezig bent nog eens op verschillende manieren te verwoorden. Eentje deel ik alvast met jullie. Een ‘sneak preview’ in woorden, het filmpje komt later online. Ik hoor mezelf zeggen dat deze wereld vooral ‘wandelende uitnodigingen’ nodig heeft. Misschien wil jij er wel eentje zijn?!

Hoi,

Leuk dat je ff kijkt. Mijn naam is Harry van de Pol. Elke dag ben ik met een handjevol collega’s bezig om mensen in allerlei bedrijven en instellingen te helpen nog beter te luisteren naar elkaar. Niet dat ze dat niet kunnen, maar vaak kan het nog beter. Wat we de laatste jaren steeds duidelijker zien en leren, wat ik merk: luisteren is vooral een kwestie van goed voelen.

Primitieve scan

Iedere keer dat jij naar iemand luistert, nodig je die ander uit. Zonder woorden zeg je eigenlijk: ‘Kom tevoorschijn’, ‘Laat jezelf zien’, ‘Ik ben er voor je’. En er is iets aan de hand met die uitnodiging. Want die ander wil wel – die wil zelfs heel graag komen met wat echt vanbinnen speelt – maar hij of zij is er ergens ook bang voor. Daarom scant die ander jou. Een vrij primitieve scan met de vraag: ‘Ben jij diegene, de luisteraar, bij wie ik tevoorschijn kan komen met wat me bezighoudt, JA of NEE?’ Die scan vindt plaats op basis van voelen.

Lui luisteren

Het enige wat jij als luisteraar hoeft te doen, is zó bij die ander te zijn dat diegene voelt: ‘Ik ben hier écht welkom met mijn verhaal.’ Zo bij de ander zijn is geen kwestie van alles aan de kant zetten wat er bij jou vanbinnen te horen en te voelen is in het gesprek. Nee, eerder het tegenovergestelde. Het gaat er juist om dat je volop hoort en voelt wat er bij jezelf gebeurt als jij in contact bent met die ander. Dus volop voelen en mét jezelf bij die ander zijn.

Wat de wereld nodig heeft

Luisteren is: mensen uitnodigen om tevoorschijn te komen. En wat deze wereld nodig heeft, zijn ‘wandelende uitnodigingen’. Zo noem ik dat. Het zou mooi zijn als jij een wandelende uitnodiging bent. Want het stikt gewoon van de (ook jonge) mensen die rondlopen met verhalen die eigenlijk niet binnen moeten blijven. Verhalen die het delen waard zijn. Maar veel mensen vinden geen plek om op verhaal te komen. Wat nu als jij goed kunt voelen? Nou, dan gaan ze los! Dan hebben ze eindelijk die plek gevonden. Dat voelt goed. Niet alleen voor degene die wat te vertellen heeft, maar ook voor jou als luisteraar. Goed voelen. Je kunt het. Doe het maar!

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?