Harry's picture

Je lichaam liegt nooit.

Luisteren naar je lichaam

Luisteren
Emoties
Als wij emotioneel raken, vragen we ons al snel af waarom. Die vraag haalt je aandacht weg bij wat je voelt. Brengt je naar je hoofd. Zet je aan het denken. Maar emoties zitten vooral in je lichaam. Je communiceert ze dan ook gemakkelijker met je lichaam dan met je hoofd (met woorden). Het lichaam spreekt de taal van emoties. Dus: beleef wat er te voelen is én geef er (fysiek) uiting aan. Ook hier wijzen kinderen ons de weg.

Het recept

Mijn vrouw heeft uitgebreid app-contact met onze 15-jarige ‘into the wild-zoon’. Hij deelt met haar wat hij leert. Vooral over genieten en luisteren naar je lichaam. Ik citeer (met zijn toestemming):

 

‘Ik snap papa daarin ook niet. Hij is een boek aan het schrijven over luisteren naar je gevoel. En heel zijn lichaam zegt: ik wil weg van alles, naar een huisje in de bergen. Hij leeft niet wat hij voelt. Dat zorgt voor kramp. Logisch dat hij soms niet slaapt. Er zit zoveel spanning. Die moet eruit. Weg.’

 

Oeps!

 

Mijn vrouw vraagt: ‘Heb jij het recept?’ Zijn antwoord is ‘ja’. Mijn vrouw appt: ‘Kom maar op!’ Dit is wat er dan komt …

 

Emoties doorvoelen en uiten

‘Ik was supergefrustreerd. Heel prikkelbaar. Normaal zou ik er dan een ritalin ingeduwd krijgen. Maar ik voelde dat er niet iets ín, maar juist iets úít moest. Dus liep ik naar buiten. Ik heb een kwartier vanuit m’n tenen geschreeuwd. Tot ik helemaal schor was. Schreeuwen, huilen, alles … zo hard als ik maar kon. Van alles kwam er boven, maar ik stopte niet. Blijven schreeuwen. En aan het einde, toen ik kalm aan het huilen was, kwam Laura en knuffelden we. Ik voelde me zo opgelucht.’

 

En nog wat goedbedoeld advies aan zijn moeder, over zijn zusje:

‘Als je merkt dat S. wil schreeuwen: moedig haar aan! Wees positief. Er komt dan een lading negatieve energie uit, maar dat is goed.’

 

Emotionele diarree?

Nee. Deze blog is geen oproep om alles wat er te voelen is, er als een soort diarree uit te spuiten. Maar wel om de emoties die zich voordoen, te doorvoelen - en te zoeken naar passende manieren om ze te uiten. Dat brengt beweging en voedt verbinding. En … als je voorlopig geen nieuwe blogs meer krijgt, dan zit ik in de bergen.

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Ben benieuwd naar je eerste

Ben benieuwd naar je eerste blog als je weer terug bent :-)

Harry's picture

I'll keep you posted! Still

I'll keep you posted! Still going strong, Lars?

Yes! Stronger than ever, want

Yes! Stronger than ever, want weer veel geleerd en uitgediept de afgelopen maanden. Weer een keertje samen wandelen?

Harry's picture

Goed om te horen, Lars. Het

Goed om te horen, Lars. Het wandelen parkeer ik even... het is nu volle bak met elkaar ons gedachtegoed ter beschikking stellen aan 'young professionals' en de organisaties die moeite hebben ze lekker aan het werk te krijgen en te houden ....

Mooi zoals je het beschrijft

Mooi zoals je het beschrijft Harry, ik weet het wel maar gebruik het onvoldoende. Vanaf nu weer meer dus! Ken je het boek De Ontknooping van Marinus Knoope? Daarin wordt heel mooi beschreven wat emoties je willen vertellen en in welke vormen ze eruit kunnen komen.

Harry's picture

Hoi Wilma - De Ontknooping

Hoi Wilma - De Ontknooping gebruik ik al bijna twee jaar om elke keer als ik iets voel die emotie op te zoeken in zijn 'periodieke systeem' van emoties om te lezen wat hij er over schrijft. Echt fascinerend!

Gaaf project Harry en mooi om

Gaaf project Harry en mooi om daar focus op te houden! Enjoy!

Lekker gaan uit-waaien dus!

Lekker gaan uit-waaien dus!

Harry's picture

Altijd lekker om te doen,

Altijd lekker om te doen, Eddy!

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl