Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Je hart luchten

Emoties
Luisteren
Spreken

Hoor, voel aan en begrijp. Geef lucht aan wat er leeft. Nodig anderen uit dat ook te doen. 

Je hebt niet altijd in de gaten hoe je overkomt op anderen. Die anderen natuurlijk wel. Wat een cadeau als zij je durven terug te geven wat ze bij je zien, horen en ervaren.

Zin in?

In de armzalige ontvangsthal van de psychologiepraktijk pakt onze oudste haar iPhone en begint te filmen. Vrolijk richt ze de camera op mij en roept theatraal: ‘De familie Van de Pol op gezinstherapie, deel één. Pap, heb je er een beetje zin in?’ ‘Wat denk je zelf …’, hoor ik mezelf grommen. In de auto heb ik de vraag van de jongste twee – ‘Papa, wat is gezinstherapie?’ – beantwoord met: ‘Zie het maar als een escaperoom. We gaan er met z’n allen in en we zien wel hoe we eruit komen.’ Maar dat voelde toen al wat gekunsteld …

Ontploffen

Een enerverend uur en drie kwartier later ontploft onze derde. Ze slaat met haar vuist op tafel en schreeuwt: ‘De hele tijd probeer ik ook wat te zeggen, maar net als thuis kom ik er gewoon niet tussen. Willen jullie alsjeblieft even stil zijn en naar mij luisteren?’ Elf jaar. Reken maar dat we stil zijn. Zij begint te huilen.

Serieus nemen

Lang verhaal kort. Dit meisje deelt ons gezin in twee stukken: volgens haar zijn er vier supersnelle en ongeduldige mensen en twee gewoon snelle (zij en haar moeder). Ze wil niet alleen ruimte om wat te zeggen, legt ze ons uit, maar vooral dat we geduldig en met waardering op haar reageren. Want ze vindt de reacties uit het snelle kamp over het algemeen buitengewoon kleinerend: ‘Ik wil serieus genomen worden!’

Heeft jouw hart lucht nodig?

Met de feestdagen voor de boeg is het goed om eens na te gaan of er iets in jouw hart lucht nodig heeft. Als dat zo is, vind dan iemand die naar je luistert en lucht je hart. Ook zijn er in dit land veel mensen naar wie nauwelijks geluisterd wordt. Misschien dat je met de feestdagen ruimte voor ze kunt maken. Want als we lucht geven aan dat wat we voelen, komen we in de buurt van datgene waar we behoefte aan hebben. Voordat je het weet, kun je beter voor jezelf en anderen (laten) zorgen.

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?