Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

HAB i.p.v. LSD

Communicatie
Luisteren

De meeste mensen zoeken niet jouw vragen of samenvatting, maar jouw luisteren.

Jij hebt er vast van gehoord: LSD. Luisteren, Samenvatten, Doorvragen. Als je luisteren zegt, dan denken veel mensen ‘O, LSD’. Wat samenvatten en doorvragen is weten de meeste mensen wel. Maar wat betekent de ‘L’ van luisteren in LSD? Voelen mensen zich niet vooral samengevat en bevraagd als je deze ‘techniek’ toepast? Deze week kreeg ik een pracht suggestie van een klant: ‘Laten we LSD vervangen door HAB!’. Deze blog is een aanzet daartoe.


Hart werken
Vandaag trainen we zestien partners van een accountantskantoor. Vooraf hebben we ze alle zestien een half uur gesproken. Allemaal buitengewoon toegewijd aan hun werk. Met een arbeidsethos dat doet denken aan de boeken van John Grisham (alleen zijn het daar altijd advocaten).

Verleiden
Je hoort de kwartjes rollen. Dat moet ook voor die accountants een plezierig geluid zijn. Het lukt om ze van het vragenstellen (zo belangrijk in hun vak) weg te lokken richting het luisteren. We hebben er allemaal plezier in.

Diep werken
Aan het einde van een dag hard werken is er veel dankbaarheid. Eén van de partners komt naar ons toe en zegt: ‘Voor mij is het in het vervolg geen LSD maar HAB!’. Ik, moe van een hele dag trainen aan het eind van een volle week, vat ik hem niet meteen. Hij legt het me glimlachend uit: ‘Horen, Aanvoelen, Begrijpen’.

Hij snapt het. Als ik je een uur lang vragen stel voel jij je bevraagt, geïnterviewd, geënquêteerd. Maar als ik een uur lang naar je luister dan voel jij je gehoord, aangevoeld en begrepen. Hele andere energie. Het één is niet beter dan het ander. Maar het is de moeite waard in je gesprekken te ontdekken wanneer je het beste een vraagt kunt stellen of beter eerst kunt luisteren. Horen, aanvoelen en begrijpen dus.

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog updates

Reageren op dit artikel?