Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Volgen

Communicatie
Luisterblokkades
Luisteren

Hierboven zie je mijn eerste 'paneel in wording'. Het lukt alleen maar zo goed omdat ik met vertrouwen en plezier de aanwijzingen van de meester volg.


Luisteren doe je altijd als ‘leerling’. Want degene die vertelt, is de ‘meester’. Door te vertellen leidt hij/zij jou rond in zijn/haar binnenwereld. Dan past het om nieuwsgierig en bescheiden te volgen. En dus niet of nauwelijks te sturen en gewoon maar te kijken waar je uitkomt. Superleuk. Want als je in een gesprek de ander aan het stuur laat, kom je nog eens op andere plekken dan je gewend bent. Hoe makkelijk volg jij eigenlijk?

Hulp vragen

Sinds een half jaar volg ik op donderdagavond fijnschilderlessen. Echt gaaf. Ik schilder me helemaal los - allang niet meer alleen op die avonden. Deze zomer nam ik zelfs een paneel mee naar Terschelling. Lekker oefenen.

Terwijl ik bezig ben met een schilderij, kom ik voor een keuze te staan. Ik weet niet goed wat ik moet doen. Dus app ik ‘meesterschilder Cor’: ‘Ga ik alleen voor de tak waar de vruchten aan zitten? Of ook voor de fuzzy achtergrond, die een mengsel is van scherp en vaag? Mijn neiging is om het mezelf makkelijk te maken en alleen de tak met vruchten te doen.’

Meesterlijk reageren

De eerste reactie van Cor gaat zo: ‘Goedemorgen Harry (met een afbeelding van een klavertjevier en een zonnetje). Het jezelf makkelijk maken hoort wel een beetje bij vakantie.’ Ik denk: YES! Maar zeven minuten later krijg ik zijn tweede reactie: ‘Maar daarmee ga je de uitdaging uit de weg. Een kunstwerk wint aan kracht als je die wel aangaat. De fuzzy achtergrond geeft juist veel diepte. Een mooie oefening ook om de techniek van het verdassen (vloeiende overgangen maken) onder de knie te krijgen (door met een klein zacht penseel te tamponneren).’

Oké dan …

Uitdagingen aangaan

Geen idee hoe jij dit najaar ingaat. Maar ik wil je aanmoedigen om uitdagingen niet uit de weg te gaan. Of nog beter: te kiezen wanneer je het jezelf makkelijk maakt en wanneer je er juist helemaal voor gaat. Misschien wil je ook eens nadenken over wie je meesters zijn? Als je goede meesters kiest, is het heerlijk om te volgen. En als je niet kunt volgen, hoe denk je dan te leiden? Hoe dan ook, luisteren doen we in ieder geval altijd als leerling.

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Meer lezen over luisteren

Luisteren leer je niet door lezen. Maar dat is wel een goed begin. Deze boeken vormen de basis van onze workshops en geven inspiratie, inzicht en praktische handvatten die je helpen jouw relaties te laten groeien.

  • Goed voelen

    ‘Goed voelen’ is een praktisch boek over het benutten van emoties in je werk. Dit boek helpt jou om je emoties te doorvoelen. Zodat je de energie die erin zit, kunt gebruiken om te bewegen richting je doelen. En je emoties kunt inzetten om je (werk)relaties te verbeteren.

  • Basisboek luisteren & spreken

    Het 'Basisboek luisteren & spreken' is een bijzonder goed leesbaar studieboek. Het inspireert, daagt uit en laat zien hoe je er zó voor een ander kunt zijn dat je hem/haar helpt ontwikkelen.

  • Harthorend

    'Harthorend' is een praktisch denkmodel over de essentie van luisteren. Het helpt je ontdekken hoe jij beter kunt luisteren. Naar jezelf en anderen.

Reageren op dit artikel?