Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Viva la Vida

Luisterblokkades
Luisteren

De band Coldplay legt in het iconische nummer ‘Viva la Vida’ mooi bloot wat onze ontvankelijkheid vaak in de weg zit.

We leven ons leven van links naar rechts. Chronologisch. Zo gaat dat en zo hoort het ook. Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het leven zélf van rechts naar links beweegt. Het komt ons tegemoet. Maar wat als wij heel doelgericht van links naar rechts werken? Dan lukt het soms onvoldoende om open te staan voor wat het leven aandraagt. Dat is heel jammer. En met een beetje hulp is het ook niet nodig. Een voorbeeld.

Betekenisvolle mensen

Een app van een coachklant ontroert me diep: ‘Hallo Harry, ik zit nu op onze huwelijkslocatie in Spanje en ik zit te bedenken dat ik het ontzettend leuk zou vinden als jij erbij zou zijn. We kennen elkaar niet zo lang, maar je hebt heel veel voor me betekend en [naam vriendin] en ik willen graag alle betekenisvolle mensen om ons heen hebben bij ons huwelijk … Denk er maar even over na en laat me weten of jij en Arrianne het leuk zouden vinden/in de gelegenheid zijn …’

Verschillende stemmen

Wat is deze man een weg gegaan! De stappen die hij zet, zijn gezien zijn levensverhaal op zijn zachtst gezegd bijzonder indrukwekkend. Zijn uitnodiging maakt me blij. Maar de vrijdag voor die weekendbruiloft heb ik een congres in Ahoy, de maandag erna een training in Gouda. ‘Dus helaas …’, leg ik mijn vrouw uit.

Leve het onbegrip

Die reageert vol furieus onbegrip: ‘Dan ben je bijna 50 en begrijp je nog maar zó weinig van het leven? Je mag zelf kiezen hoe je oud wilt worden. Ik kan je wel zeggen dat congressen en trainingen er voor jou altijd zullen zijn. Wat ik je gun (altijd uitkijken als mensen die woorden gebruiken ...) is dat het je beter lukt om open te staan voor wat het leven zelf je aanreikt. Als je het mij vraagt (ik vroeg niets ...): veeg je agenda voor een hele week leeg, dan vertrekken we samen naar Sevilla!’

Aannemen

Momenteel lees ik een roman die zich in Sevilla afspeelt, bestudeer ik een reisgidsje over die stad en oefen ik met Duolingo mijn eerste Spaanse woordjes. De voorpret is gigantisch. De week Sevilla is mede mogelijk gemaakt door Ivo en Bram. Dank jullie wel! En wat ik iedereen gun … Je begrijpt het al :-)

Vertrouwen

Nabrander: hoe meer vertrouwen wij krijgen in wat het leven ons aanreikt (ook als het iets veel minder plezierigs is dan een Spaanse bruiloft), hoe meer we ontvangen (en weer door kunnen geven).

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog updates

Lees de reacties op dit bericht

Wat mooi om dit te lezen....en wat heb je een leuke vrouw. ;-)
Dankjewel en ik heb inderdaad een 'dijk van een vrouw' :-) ...

Reageren op dit artikel?