Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Verlanglijstje

Emoties
Empathie
Intrinsieke motivatie
Luisteren

Mik in het luisteren eens op het vinden en laten zien van motieven, drijfveren en verlangens. Dat werkt zo hoopgevend en bekrachtigend!

Quote van Wibe Veenbaas (die bijna 72-jarige trainer over wie ik al eerder schreef): ‘Ver-langen is een ver reiken van binnen. Het gaat niet zozeer over ‘vooruit’, ergens naartoe werken, maar over ‘achteruit’. Want we verlangen alleen naar wat we kennen. Ook al is het omdat we het zo gemist hebben. Er is geen verlangen zonder missen.’ Wat mis jij in je werk? Ik ben zo benieuwd naar jouw verlangen. Wat wil je nu zo graag?

Funnel

Na heel veel jaar is onze website aan vernieuwing toe. Dus zitten we bij een communicatiebureau. Niet voor de eerste keer. Ik leer daar veel nieuwe woorden. Vooral Engelse. Dit keer was dat het woordje ‘funnel’. We willen mensen op de homepage van onze website – die eigenlijk een soort huiskamer is, heb ik me laten vertellen – iets te kiezen geven. Zodat we hen een koker in helpen. Dat voorkomt dat ze gaan zwemmen in de overdosis info die nu op de website staat. Gaan we bezoekers van de website vragen om aan te geven wat hun rol, hun leeftijd of hun probleem is? Uitkomst: we gaan professionals die onze website bezoeken, vragen om aan te geven waar ze naar verlangen. Dat is in ieder geval voorlopig het idee. Dus heb ik gisteravond samen met mijn vrouw maar eens een ‘verlanglijstje van werkende mensen’ gemaakt. Waar verlangen wij op het werk, behalve het triviale (weekend, vakantie, pensioen, loonsverhoging etc.), naar?

Luisteren naar verlangen

Alweer een paar jaar geleden. Ik zit in de trein en schrijf op waar ik naar verlang. ‘Waar ik naar verlang, is een cultuur van contact.’ Dat is een (werk)omgeving waarin mensen elkaar uitnodigen, uitdagen en verleiden om de schoonheid (sorry voor het woord) in de ander te zien – en waar mensen dus graag zoeken naar hoe ze die ander kunnen dienen (en van die ander kunnen leren). Die cultuur heeft impact in zichzelf en is woest aantrekkelijk voor haar omgeving omdat ze een relationele context geeft waarin mensen floreren (een tuin zeg maar). Het is een cultuur die aansluit bij diepgevoelde menselijke behoeften aan recht, spiritualiteit, relaties en schoonheid. Een cultuur van contact wil ook een counterculture zijn waarin mensen niet ‘verdingelijkt’ raken en waar presteren en het meten daarvan niet het allerbelangrijkste is, maar een logisch gevolg is van de uitnodigende manier waarop mensen met elkaar omgaan.

Gemis

Waar verlang jij naar in je werk? Wat mis je? Je kunt het zelfs ontdekken in je soms geïrriteerde reacties op klanten en/of collega’s. Niet zelden zijn dat gefrustreerde uitingen van op zich positieve verlangens. Als iemand goed luistert, lukt het hem of haar om de (verborgen) verlangens in je verhaal te verwoorden. Dan voel jij je echt begrepen en gesteund. Dan ontstaat er weer hoop en iets om met kracht voor te gaan. Je ontdekt waar het jou eigenlijk – of vooral – om te doen is. Je wist het wel, maar je was het (even) kwijt.

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Lees de reacties op dit bericht

Een paar losse reacties.

ver reiken .......ei of ij?

Mooi. In deze beschrijving kun je dus niet verlangen naar de toekomst. Als je dat toch doet verlang je naar een verbeterde situatie van wat het is geweest. Je moet dan op zoek gaan naar de elementen uit het verleden die je in de toekomst niet meer terug wilt zien.

Verlangen en Sinterklaascadeautjes geeft altijd een 'hebberig' gevoel. Niet per definitie prettig. Jammer dat ik er zo over denk.
Klinkt alsof je ernaar verlangd met en positieve mindset naar je eigen verlangens te luisteren, Bert.
Ik verlang naar eenvoud op een site en rechttoe rechtaan taal. Ik verdwaal een beetje in vakjargon en termen. Het leest heel anders dan wat ik normaal in je stukjes lees.
Heel erg bedankt voor je feedback Hans. Weet dat we volop bezig zijn met een nieuwe website. Die zal zeker meer rechtoe rechtaan taal hebben en ik hoop ook eenvoudiger zijn. Je bent niet de enige die in een enorme bak info een beetje verdwaald raakt!

Reageren op dit artikel?