Harry's picture

In een goed netwerk speel je optimaal in op elkaars behoeften, is er zoveel mogelijk gelijkwaardigheid en respecteer je elkaars agenda en tempo.

Net werken

Luisteren
Communicatie
Verbinding
Het heeft lang geduurd voordat ik leerde samenwerken. Om eerlijk te zijn was er een flinke crisis voor nodig. Die zorgde ervoor dat ik het niet langer alleen kon. Nu kan ik me een (werk)leven zonder al die inspirerende collega’s uit verschillende organisaties niet eens meer voorstellen. Al mijn werk is samen. Steeds in wisselende samenstellingen. Afhankelijk van wat de opgave of het vraagstuk nodig heeft. Superleuk!

Verbinden in netwerken

Dit is niet de eerste meeting waarin we samen met veel plezier bouwen aan een netwerkmaster. Een training over ‘Effectief verbinden in netwerken’. En ik merk opnieuw dat het niet als werken voelt als je met heel verschillende mensen, ieder vanuit zijn of haar specialisme, werkt aan een gezamenlijk doel. Het was Joseph Kessels die me jaren geleden, als promotor van een onderzoek dat ik nooit heb afgemaakt, al voorhield: ‘Kennis maken doe je in goed gezelschap’.

 

Goed gezelschap

Zo is het. Dit is goed gezelschap! Ik ontmoet Renata Verloop vandaag voor het eerst. Ik merk dat ik haar – specialist in de rol van online communicatie en sociale media in netwerken – niet meteen kan plaatsen. Maar het duurt niet lang of ik geniet van haar no-nonsense-opmerkingen en anekdotes. Bijvoorbeeld over het ontbreken van sterk leiderschap en duidelijke doelen daar waar organisaties het concept zelfsturing ‘omarmen’. Ze heeft er geen goed woord voor over. En de ‘kwade’ woorden die ze er wel over kwijt wil snijden stuk voor stuk hout, dat proef ik.

 

Dan is daar Mark van Vuuren. Het gesprek in de auto op weg naar deze meeting in Den Haag was al een feest. Net als het overleg dat we daarvoor hadden over het bouwen van een Academie voor Sociale Pioniers. Hij heeft een wetenschappelijke blik die tegelijkertijd fris is en ‘waar’ voelt, maar ook een zekere abstractie kent. Hij zet me de hele tijd aan het denken in voor mij onverwachte en nieuwe richtingen. Hoe lekker is dat.

 

De rustige deelnemer van dit enthousiaste stelletje, maar zeker niet minder enthousiast, is Peter Knoers. Een ouwe rot in het communicatievak. Maar jong genoeg om voor de tweede keer onze zesdaagse te doorlopen. Gewoon omdat het hem de eerste keer zoveel bracht. En ook omdat, zoals Peter dat zegt, ‘Alle goede dingen onderhoud nodig hebben’.

 

Het gezelschap wordt nog eens extra aangevuurd door een jonge dame, Elise de Groot. Een echte ‘mover’. Zij heeft zich er allang bij neergelegd dat ze een ongeduldig type is. Toch zie ik haar weer knap lang openstaan voor opmerkingen over een station dat we in deze fase van het proces - vanuit de optiek van een ongeduldig iemand - eigenlijk allang gepasseerd zouden moeten hebben.

 

Niets in mij twijfelt aan wat we samen aan het bouwen zijn. De weg ernaartoe brengt al zoveel inspiratie, energie en plezier.

 

Met wie werk je het liefst samen?

Stel je eens voor dat je zélf mag kiezen met wie je samenwerkt. En ook nog: waaraan. Voor je het weet bevind jij je in een netwerk waarin ‘werken’ nauwelijks meer een werkwoord is. Lekker toch?

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl