Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Lekker warm

Luisteren

Ieder gesprek heeft een temperatuur. Is het koud op de luisterthermometer, dan wil je vooral ontvangen. Is het warm, dan geef je ruimte en erkenning.

Na een week Spaanse zon maakt het druilerige Nederlandse herfstweer het extra voelbaar: energie is een belangrijk ding. Als het toch niet echt lekker nazomert hier, zorg er dan in ieder geval voor dat je gesprekken een aangename temperatuur hebben! Hoe je dat doet …?

Zendmodus

Een Teams-meeting. Mijn twee gesprekspartners zitten er wat ontmoedigd bij. Zelf hebben ze veel energie op hun project. Toch krijgen ze het in de interne organisatie moeilijk over de bühne. Zouden ze soms te veel in het ‘enthousiast-zenden-standje’ zitten?

Compliment

Ik luister. Kijk waar ik ze kan helpen. Geef erkenning waar ik kan. Samen zoekend komen we weer bij de hoop uit. Als we het gesprek afronden, zegt één van de twee: ‘Ik weet niet hoe jij het doet, maar ik heb aan het eind van een gesprek met jou altijd weer meer energie!’ Een compliment. Volgens collega Michelle – die uit Nieuw-Zeeland komt – moet je er uitgebreid de tijd voor nemen om dat op je in te laten werken. In dit land weet je nooit hoelang het duurt voordat er weer eentje komt. Dus ik kauw er wat op. Smaakt prima!

Erkennen

Ik vraag de jongeman die me het compliment geeft: ‘Weet je ook hoe het komt dat je hier energie van krijgt?’ ‘Ik weet niet hoe je het doet’, zegt hij. Ik check: ‘Bij alles wat je in deze meeting zegt, vraag ik me af: hoe kan ik zo reageren dat jij je gehoord, aangevoeld en begrepen voelt? Ik zit hier drie kwartier achter de laptop met de vraag: wat kan ik je geven? Misschien is dát wat jou een ‘boost’ geeft?’ Dat blijkt zo te zijn. Ik moedig hem aan om in de volgende meeting hetzelfde te doen bij anderen. Ik weet zeker dat hij dat kan. Hij ook.

Waarom zouden we onze gesprekken koud houden als het ook warm kan? Ik zou het niet weten!

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog updates

Reageren op dit artikel?