Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

30-70

Communicatie
Luisteren
Spreken

Als je de ander wilt meenemen in je verhaal, moet je starten bij waar die ander is. Dus eerst luisteren, dan spreken.

Wanneer is er evenwicht in een gesprek? Als jij maar 30% van de tijd aan het woord bent! Dus: 30-70. Dat lijkt onevenwichtig. Fiftyfifty, dat is toch balans? Maar het gaat om hoe de ander het ervaart. Net als bij de gevoelstemperatuur is de beleving maatgevend. Als jij niet meer dan 30% van de tijd aan het woord bent, ervaart de ander het gesprek als evenwichtig. Dat komt onder meer doordat je de beleving hebt dat tijd sneller gaat wanneer je aan het woord bent. Kijk nu eens eerlijk naar de gesprekken die jij voert. Hoe zit het met het gespreksevenwicht? Misschien is het tijd om op te schuiven van spreker in de richting van luisteraar. Dat is te doen!

Gespreksevenwicht

De tweede dag van een luistertraining voor een groep gepromoveerde (bio)medici. Ze zijn werkzaam bij een farmaceut. Hun taak bestaat voornamelijk uit het informeren van stakeholders over nieuwe onderzoeksresultaten. Als het om luisteren gaat, staan ze een beetje ongelukkig voorgesorteerd. De centrale organisatie ziet hen als één grote zendmast. Na ieder gesprek moeten ze zelfs registreren welke van de vele honderden dia’s ze in hun presentatie hebben gebruikt. Ook de mensen met wie zij spreken – voornamelijk hoogleraren – verwachten niet anders dan dat ze ‘zenden’. Daar komt nog bij dat ze in hun gesprekken al jaren vooral spreken, daar ook goed in zijn en inhoudelijk echt een boodschap hebben. Draai dan de gebruikelijke 70-30 maar eens om naar 30-70. Dat zal niet meevallen.

Emotionele bankrekening

Eén van hen vertelt dat een professor een halfuur vrijgemaakt had voor een gesprek. Dat halfuur werd in werkelijkheid twee uur en een kwartier. Als we zoeken wat deze ontmoeting voor de hoogleraar zo de moeite waard maakte, ontdekken we dat hem iets erg hoog zat en dat hij daarvoor een gewillig oor vond. Steven Covey schreef al dat wanneer we luisteren naar een ander, wij een storting doen op een ‘emotionele bankrekening’. Stortingen die zich altijd terugbetalen. Zo voelt het ook: het contact met deze – in de ogen van zijn collega’s moeilijke en introverte – man is vanaf die ontmoeting beter dan ooit tevoren.

Handen los

Een volgende deelnemer vertelt over een ander recent experiment. Een adviesraad waarin ze normaliter nog minder dan 30% luisteren, hebben ze helemaal anders ingericht. Van tevoren hebben de artsen ‘huiswerk’ gekregen. Zo konden zij zich goed voorbereiden op een aantal workshops. In die workshops zijn de artsen met elkaar in gesprek gegaan over een aangereikt thema. Een thema waarover ze dan met de groep advies moesten uitbrengen. Eigenlijk is het zo eenvoudig, vertelt de deelnemer aan de luistertraining lachend. Als wij het goed voorbereiden en nadenken over een goede mix in de groepjes, dan hebben we tijdens de adviesraad de handen los. Hij steekt ze triomfantelijk in de lucht en draait ze rond. Normaal voelt een adviesraad als hard werken, maar dit keer lekker niet.

Doe je wel mee?

Als het deze professionals lukt het gespreksevenwicht om te draaien, dan jou toch ook? Laat de ander het werk maar doen. Handen los. Maar wel blijven meedoen. Zorgen dat je met je aandacht bij de ander blijft. Zodat je van harte kunt erkennen wat je ziet ontstaan. Als het dan jouw beurt is om te spreken, kun je met je verhaal echt aansluiten. Wil je hier wat meer mee oefenen? In onze Openingstraining Harthorend geven we hier veel aandacht aan. Plan ook eens een gratis proefsessie in, dan bespreken we of dit bij je past. 

Plan gratis proefsessie

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?