Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

HAB i.p.v. LSD

Communicatie
Luisteren

De meeste mensen zitten niet te wachten op je vragen of je samenvatting, maar op je luisteren.

 

Jij hebt er vast weleens van gehoord: LSD. Luisteren, Samenvatten, Doorvragen. Als je 'luisteren' zegt, dan denken veel mensen: oh, LSD! Meestal weten ze ook wel wat samenvatten en doorvragen inhoudt. Maar wat betekent de ‘L’ van luisteren in LSD? Voelen mensen zich niet vooral 'samengevat en bevraagd' als je deze ‘techniek’ toepast? Deze week kreeg ik een prachtsuggestie van een klant: ‘Laten we LSD vervangen door HAB!’ Deze blog is een eerste aanzet.

Hard werken

We trainen vandaag zestien partners van een accountantskantoor. Vooraf hebben we ze alle zestien een half uur gesproken. Ze zijn allemaal buitengewoon toegewijd aan hun werk. Met een arbeidsethos dat doet denken aan de personages in de boeken van John Grisham (alleen zijn het daar altijd advocaten).

Verleiden

Je hoort de kwartjes vallen. Dat moet ook voor die accountants een plezierig geluid zijn. Het lukt om ze van het vragen stellen (o zo belangrijk in hun vak) weg te lokken naar het luisteren. We hebben er allemaal plezier in.

Diep werken

Aan het einde van een dag hard werken is er veel dankbaarheid. Een van de partners komt naar ons toe en zegt: ‘Voor mij is het in het vervolg geen LSD maar HAB!’ Ik vat hem niet meteen - moe van een hele dag trainen aan het eind van een volle week. Hij legt het me glimlachend uit: ‘Horen, Aanvoelen, Begrijpen’.

Vragen of luisteren

Deze man snapt het. Als ik jou een uur lang vragen stel, voel jij je bevraagd, geïnterviewd, geënquêteerd. Maar als ik een uur lang naar je luister, voel jij je gehoord, aangevoeld en begrepen. Heel andere energie. Het een is niet beter dan het ander. Maar het is de moeite waard om in je gesprekken te ontdekken wanneer je het beste een vraag kunt stellen of juist beter eerst kunt luisteren. Horen, aanvoelen en begrijpen dus.

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?