Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Ernaartoe bewegen

Luisterblokkades
Luisteren
Verbinding

Naar jezelf toe bewegen is ontregelend. Je doorbreekt vastgeroeste patronen in de interactie. Zodat het weer kan stromen.

Een gesprek is als twee mensen die aan tegenovergestelde kanten van een roeiboot hangen. Hoe meer de één naar achter leunt, hoe meer de ander geneigd is ook naar achteren te hellen. Zo blijft de boot in evenwicht, maar de afstand tussen de twee wordt groter. Hoe doorbreek je dit patroon? Heel eenvoudig: door niet óók naar achteren, maar naar voren te bewegen. Dat is contra-intuïtief. Alles in je zegt: ‘Hel achterover, houd afstand, zorg voor veiligheid!’ Maar als je dichterbij wilt komen, dan is het buitengewoon lonend dit toch te doen.

Dichtbij komen

Iets in hem is puur. Ongepolijst. Dat ontroert me. Al in onze eerste ontmoeting was ik onder de indruk van zijn honger om contact te maken. Alsof hij relationeel ondervoed is. De twee dagen van de Openingstraining hebben hem nog gretiger gemaakt. Het smaakt naar meer. Maar terug in het werk raakt hij gefrustreerd: ‘Het lukt me niet om dichterbij te komen’. Dat is wat we hem horen zeggen in de eerste follow-up.

Forceertechniek

Op onze vraag wat hij dan doet als hij luistert, vertelt hij ons het verhaal van zijn magazijnman. Het is een verhaal waarin hij geforceerd ruimte geeft. Hij gaat helemaal voorbij aan wat er bij hemzelf leeft naar aanleiding van het gesprek. Als je een camera op zijn binnenkant zou kunnen zetten, dan zie je hem telkens wegduwen of -bewegen van wat het contact met deze magazijnman bij hem aan reacties oproept. Alles van jezelf aan de kant om met al je aandacht bij de ander te zijn. Wat een grap dat deze ondernemer een bedrijf heeft in forceertechnieken. Hij luistert voorbij zichzelf. Dat heeft hij toch niet bij ons geleerd, hoop ik?!?

Luisteren naar jezelf

We lopen met elkaar zijn gesprek met de magazijnman nog eens helemaal langs. Bekijken elk moment waarop hij iets voelt. Boosheid, medelijden, stuurdrang en verbazing, hij beweegt er allemaal van weg. We doen een baanbrekende ontdekking: als je uit contact raakt met jezelf, raak je ook uit contact met de ander.

Volop in contact

Zou het andersom ook waar zijn? Hoe meer je in contact bent met jezelf, hoe meer je in contact bent met de ander? Reken maar! Alle reden om in gesprekken niet alleen met je aandacht bij anderen te zijn, maar ook goed te luisteren naar je ‘zelven’. Concreet: ‘Wat is er bij mij te voelen naar aanleiding van dit gesprek?’ Voel het en kies of je dit inbrengt.

Dichter bij jezelf is dichter bij de ander!

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?