Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Je kunt niet bij je
gevoel komen

Emoties
Luisterblokkades
Empathie
Luisteren
Spreken

Wat je voelt, komt bij jou – en altijd met goede bedoelingen.

De kern van elk goed gesprek is emotie. Hoe je ook tegen communicatie aankijkt, uiteindelijk wil ieder zich ‘gevoeld voelen’. Echt contact, inclusief alle botsingen, gaat er in de kern om dat iets of iemand je raakt. Dat er iets in jou in beweging komt. De kern van communiceren is dus emotie. Maar uit de manier waarop we over emoties praten, blijkt dat we niet altijd even goed voorgesorteerd staan als het gaat om ‘voelen wat er is’. Deze keer aandacht voor de uitdrukking: ‘Je kunt niet bij je gevoel komen’. We horen deze term steeds vaker, maar kan je eigenlijk wel bij je gevoel komen?

Hoe kom je in contact met je gevoel?

Wat voorzichtig komt hij mijn werkkamer binnen. Zijn gezicht in standje excuus. Alsof het teveel is dat hij hier is. Hij is directeur. Iemand die in het dagelijks leven ‘zijn mannetje staat’. Eigenlijk is hij door zijn vrouw gestuurd. Maar in het telefoontje dat aan deze ontmoeting voorafging, hoorde ik dat hij ook zelf wel wat dingen leren wil. Hij begint wat onwennig met de legendarische woorden: ‘Ze zeggen dat ik niet zo goed bij mijn gevoel kan komen’. En vervolgt: ‘Ze hebben gelijk. Het lukt me niet. Hoe hard ik het ook probeer. En ik doe echt mijn best … Zijn er ook mensen die niets voelen?’

Hard werken?

In de volksmond zeggen we: ‘Hij komt niet bij zijn gevoel’. Alsof emoties enge, prehistorische dingen zijn. In grotten verborgen en alleen bereikbaar als we bereid zijn een heel lange en donkere weg af te leggen, al gravend in de smerige zwarte prut. Om aan het eind van een zware klus uiteindelijk te komen bij dat wat we niet zo goed kennen en waarvan we ook niet goed weten wat we ermee moeten, namelijk: dat wat we voelen. Maar zo is het niet! Hoe dan wel?

Laat je emoties bij jou komen.

Om antwoord te geven op de belangrijkste vraag van deze blog: kan je eigenlijk wel bij je gevoel komen? Het korte antwoord op deze vraag is: nee, dat kan niet. Want wij komen niet bij onze emoties, maar ze komen bij ons. Je moet ze alleen leren voelen. Je hoeft niets nieuws aan te leren, het zit al in je. Je emoties zijn daar de hele tijd al. Je hoeft er alleen maar naar te luisteren. Misschien is het voor jou wat onwennig om aandacht te geven aan wat nog weinig aandacht van je heeft gekregen. Maar telkens als jij welkom heet wat er al voelbaar is, dan komt het bij je. En altijd om je wat te leren. Iets wat je helpt.

Bij je gevoel komen doe je door los te laten

Om je gevoel te laten komen, mag je loslaten. Loslaten wat je emoties in de weg zit om bij jou te komen. Zoals? Jouw pogingen om jezelf te begrijpen of te verklaren wat er met je gebeurt. Je neiging om de controle te houden. De schaamte voor wat er is. Jouw eigen oordelen en meningen over dat wat je voelt. Het ideaalbeeld dat je van jezelf hebt.

De Sesamstraat van communicatie

Loslaten wat er in de weg staat en aandacht geven aan wat er is. De Sesamstraat van communiceren: zien, voelen en in beweging komen. Doe het maar. Dan lever je kwaliteit van binnenuit, vanzelfsprekend, vanuit-het-zelf-sprekend.

Wil je leren luisteren naar je gevoel?

De Openingstraining Harthorend is er speciaal voor mensen die het lastig vinden om tussen alle prikkels door ruimte te vinden om rustig te luisteren naar wat er in zichzelf omgaat. Tijdens deze training ontdek je wat er bij jou in de weg staat om goed te luisteren en hoe je dit wel goed kan doen. De eerste trainingsdag gaat volledig over luisteren naar jezelf, tijdens de tweede trainingsdag leer je beter luisteren naar anderen. Meer lezen over deze training of direct inschrijven

Meer over de training Harthorend

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?